Preconceptia la 20, 30 si 40 de ani!

    Poti avea un copil la 20 de ani, la fel de bine cum la 45 de ani te poti bucura de o asemenea experienta minunata. Tot ce trebuie sa faci este sa analizezi bine situatia in care te afli si, in functie de rezultatele obtinute, sa te pui pe treaba. Specialistii sunt de parere ca la 20, 30 sau 40 de ani, corpul unei femei reactioneaza diferit atunci când este vorba despre o sarcina, la fel cum si psihicul si portofelul se comporta diferit la fiecare etate.

    [HP] Cum se comporta corpul la fiecare vârsta [/HP]

    Din punct de vedere fizic, perioada ideala pentru preconceptie si sarcina este in jurul vârstei de 20 de ani. Specialistii sunt de parere ca, intre 20 si 30 de ani, corpul este in floarea vârstei si se poate descurca cel mai bine cu obligatiile de a purta o sarcina. De asemenea, sansele de concepere a unui copil sunt foarte crescute. La aceasta vârsta, ovulele femeii sunt considerate tinere si, daca nu exista alte complicatii genetice, fecundarea poate aparea in cel mai scurt timp. Pâna la 30 de ani, riscul aparitiei complicatiilor in sarcina, cum ar fi diabetul gestational, hipertensiunea arteriala sau preeclampsia, este foarte redus. O femeie in jurul vârstei de 20 de ani, daca este bine informata si isi face toate analizele cerute de medicul ei, are cele mai multe sanse sa nasca un copil sanatos, fara malformatii congenitale sau alte complicatii. Ultimele studii de specialitate publicate de cercetatorii americani arata ca sansele de a avea un copil cu sindromul Down, cresc odata cu vârsta: la 25 de ani, femeia are sanse de 1 la 1.250 de a da nastere unui copil bolnav, la 35, riscul creste pâna la valoarea de 1 la 378). Pe parcursul sarcinii, o femeie de 20 de ani se va descurca mult mai bine cu greturile, insomnia si celelalte simptome ale graviditatii. Problema apare in momentul in care bebelusul se naste. Este adevarat ca acum esti mult mai energica si mai plina de viata, dar un sugar te poate face sa te simti legata de mâini si de picioare. Dupa vârsta de 30 de ani, situatia nu mai este asa roz, insa nu-i nimic de speriat. Toata lumea stie ca intre 30 si 40 de ani riscul aparitiei unor complicatii creste, insa niciodata nu este prea târziu sa devii mama. Medicii ginecologi sunt de parere ca aceste complicatii pot fi intâlnite mai des la pacientele care nu au mai avut nicio nastere. Femeile care vor sa ramâna insarcinate dupa vârsta de 30 de ani  trebuie sa stie ca la aceasta vârsta se elimina mai putine ovule, iar hormonii de suport ai sarcinii pot deveni deficitari. Riscul aparitiei unui diabet gestational sau al preeclampsiei este putin mai crescut. Unii cercetatori sunt de parere ca in jurul vârstei de 35 de ani sansele aparitiei unor anomalii cromozomiale sunt de 1 la 200, aceleasi ca in cazul avorturilor spontane provocate de amniocenteza. De aceea, medicii din Statele Unite nu recomanda amniocenteza pâna la aceasta vârsta. Daca ai ramas gravida in urma unui tratament de fertilitate, trebuie sa fii constienta ca, dupa 30 de ani, esti predispusa unei sarcini gemelare. Unei femei trecute de 30 de ani este foarte posibil ca medicul sa-i prescrie o operatie de cezariana la nastere, tocmai din cauza complicatiilor care pot aparea.

    Majoritatea femeilor din zilele noastre isi doresc sa conceapa un copil cât mai aproape de vârsta de 40 de ani si cele mai multe dintre ele, conform statisticilor, au sarcini normale, pe care le duc la bun sfârsit fara probleme. Cu toate acestea, riscul aparitiei complicatiilor creste.

    Multe femei, atunci când au considerat ele ca a venit timpul sa devina mame, a fost suficient doar sa-si doreasca acest lucru si au reusit si dupa 40 de ani. Este dovedit insa faptul ca, dupa 40 de ani, elasticitatea tesuturilor este mai redusa, iar complicatiile unei nasteri vaginale sunt mai frecvente. Dar pâna a ajunge la nastere, acum este perioada când se reuseste cel mai greu fecundarea ovulelor. Managerii centrelor de reproducere asistata din SUA au declarat ca principalele paciente ale unor astfel de centre sunt femeile care isi doresc copii dupa 40 de ani, iar multe dintre cele care reusesc sa ramâna gravide au o sarcina multipla.

    Nu este o regula, insa cele care au trecut de mult de 40 de ani sunt mult mai predispuse sa nasca inainte de termen, iar la aceasta vârsta riscul aparitiei malformatiilor congenitale la fat este de 1 la 106.

    Toate acestea sunt informatii generale pe care niciuna dintre viitoarele mame nu ar trebui sa le ignore sub nici o forma, ba dimpotriva, sa incerce sa le afle  >>> pe toate caile, deoarece sanatatea copilului este cea mai importanta.Vestea buna este urmatoarea: chiar daca ai 20, 30 sau 40 de ani, daca te afli intr-o stare fizica buna, ai un regim de viata sanatos si nu exista in antecedentele familiei tale sau ale partenerului tau niciun fel de afectiuni genetice, poti oricând sa concepi un copil sanatos si puternic.

    [HP] Emotional si financiar… [/HP]

    La 20 de ani, daca vrei sa concepi un copil, iti va fi mult mai usor, deoarece stii ca ai foarte multe sanse de reusita, insa, daca ramâi insarcinata, nu-ti va fi chiar asa de lesne, din punct de vedere emotional. Esti la inceput de cariera, mariajul tau este proaspat si cei mai multi dintre prietenii tai nici nu sunt casatoriti si nici prin cap nu le trece sa devina parinti. Iar motivul pentru care majoritatea amâna venirea pe lume a unui copil este cel financiar. Acum abia ai iesit de pe bancile scolii, iar daca nu ai o mostenire serioasa de la parinti sau alte rude, prioritatea ta este sa-ti cumperi o casa, iar abia apoi sa te gândesti la un copil.

    Putem spune ca, la ora actuala, niciun tânar trecut de 20 de ani nu-si poate permite tot confortul financiar din salariu, iar despre un copil nici nu poate fi vorba.

    Abia dupa 30 de ani, te poti lauda ca ai reusit ceva in viata si te poti gândi mai serios la conceperea unui bebelus. Daca esti la prima incercare de a deveni mama, ai mai multe sanse sa te simti mult mai in siguranta privind aspectul emotional si financiar. Pâna la 30 de ani, ai avut suficient timp pentru tine si pentru relatia cu partenerul tau, iar la slujba este imposibil sa nu fi realizat macar o parte din ceea ce-ti doresti. Acum ai mai multa incredere in tine si in faptul ca-i vei putea oferi copilului tau tot ceea ce are nevoie. Ai grija insa ca, daca nu ai ajuns la o stabilitate financiara pâna acum, nu prea mai sunt deschise portile pentru tine la ajutor din partea parintilor sau la mosteniri.

    Din punct de vedere financiar si emotional, cel mai bine te simti când incerci sa concepi un copil la 40 de ani. Acum esti mult mai rabdatoare si mult mai echilibrata. Se spune ca, odata cu vârsta, se dobândeste si intelepciunea. Este momentul când ai cele mai mari asteptari de la tine, odata ce te-ai pregatit atâta timp pentru maternitate si, probabil, ai investit foarte multi bani pentru a ramâne insarcinata.

    In oricare dintre cazuri te-ai afla, nu uita niciodata ca trebuie doar sa-ti doresti sa ai un copil, iar restul vine de la sine.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here