Mituri despre infertilitate, demontate de un reputat specialist

Un cuplu care incearca de ceva vreme sa conceapa un bebelus pe cale naturala aude, cel mai probabil, o multime de lucruri de-a lungul timpului despre cum si ce e bine sa faca pentru a obtine rezultatul dorit. Cate sunt mituri si cate sunt adevaruri, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Anticonceptionalele provoaca infertilitate – spune o vorba, de nu se stie unde auzita. Asa ca atunci cand te-ai decis sa ai un copil, e bine sa fi renuntat de ceva vreme la ele.

Specialistul spune: ”Nu exista niciun fel de legatura intre pastilele anticonceptionale si infertilitate. Pentru un organism care nu are niciun fel de probleme, poate sa apara o sarcina chiar din luna imediat urmatoare renuntarii la anticonceptionale. Asadar, pentru aceste cupluri trebuie cautata o alta cauza pentru care nu se poate obtine sarcina.”

Citeste si: Ce ar trebui sa stie cuplurile diagnosticate cu infertilitate la finalul primei vizite la medicul specialist?

Daca ai un copil, atunci nu e nicio problema sa il ai si pe al doilea pe cale naturala – multe cupluri se bazeaza pe acest lucru, chiar si atunci cand a doua sarcina intarzie sa apara. In consecinta, cuplul nu apeleaza la un specialist in infertilitate pentru ca sunt siguri ca nimic nu e in neregula din moment ce mai au un copil.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica ginecologie

Specialistul spune: ”Intre cele doua sarcini se pot intampla lucruri care sa determine o infertilitate care se numeste secundara, din moment ce o prima sarcina a fost obtinuta pe cale naturala. Se pot infunda trompele uterine, pot sa apara focare de endometrioză sau un fibrom uterin, pot sa apara probleme la spermograma partenerului. De aceea, si in cazul celei de-a doua sarcini, lucrurile trebuie tratate ca la prima sarcina. Daca nu apare pe cale naturala dupa un an de zile de incercari, e bine sa va adresati medicului specialist, mai ales daca varsta femeii este trecuta de 35 de ani. Si aceasta poate fi una dintre problemele aparute dupa prima sarcina.”

Numai femeia are probleme de infertilitate, la partener nu pot fi probleme – exista inca aceasta parere printre unele cupluri sau apropiatii lor. Se crede ca atunci cand cuplul nu are posibilitatea obtinerii unei sarcini pe cale naturala, femeia este de vina.

Specialistul spune: ”Chiar daca asa se credea pe vremuri, acest lucru nu mai este valabil in ziua de azi. Daca e sa atribuim cuiva “vina”, atunci aceasta este impartita 50-50 intre partea feminina si cea masculina. Problemele pot aparea de ambele parti in egala masura, asa ca este nevoie ca ambii parteneri sa faca investigatii.”

Daca faci sex des e imposibil sa nu ramai insarcinata – unele cupluri se bazeaza pe acest lucru atunci cand incearca sa conceapa.

Specialistul spune: ”Este importanta si perioada in care au loc actele sexuale. Dar e bine sa stie cuplurile ca exista probleme pe teme de infertilitate care nu pot fi rezolvate prin aceasta metoda. Daca, de exemplu, femeia nu ovuleaza, nu are importanta de cate ori face sex, pentru ca nu se va intampla nimic, fecundarea nu are cum sa se produca.”

Nu raman insarcinata din pricina stresului – este unul din motivele pe care cuplurile il invoca cel mai des atunci cand nu obtin sarcina pe cale naturala.

Specialistul spune: ”Este bine sa te relaxezi, e drept, si la fel de important este sa ai un nivel de stres cat mai mic posibil. Insa nu s-a dovedit pana acum ca stresul poate fi singurul motiv care impiedica obtinerea unei sarcini pe cale naturala. E drept, stresul poate determina intarzierea aparitiei sarcinii, insa nu poate fi vorba numai despre asta.”

Cata vreme menstruatia este regulată, nu are cum sa nu apara sarcina pe cale naturala – unul dintre motivele invocate de femeile care stau linistite in asteptarea sarcinii.

Ce spune specialistul: ”Prezenta menstruatiei nu garanteaza faptul ca ovulatia are loc si ca, drept urmare, ovulul este eliberat pentru a putea fi fecundat. Singura varianta prin care poate fi identificata prezenta ovulatiei este monitorizarea ecografica realizata timp de trei luni consecutive.”

Femeile peste 40 de ani nu au nicio problema sa obtina o sarcina pe cale naturala, atata vreme cat sunt sanatoase – multe femei decid sa amane aparitia unei sarcini sub acest motiv.

Ce spune specialistul: ”Chiar daca multe femei decid sa ramana insarcinate dupa varsta de 40 de ani, foarte multe dintre acestea au nevoie de tratament pentru a putea obtine sau duce la capat o sarcina. Numarul ovulelor sanatoase scade dramatic la aceasta varsta asa ca, chiar daca se obtine o sarcina, este foarte posibil ca aceasta sa nu fie viabila.”

Autor: Laura Bogaciu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here