Medicii avertizează: obiceiurile nesănătoase îți pot diminua rezerva ovariană

Sursa foto: www.wsaw.com

Medicii avertizează: pe lângă diferiți factori ce țin de mediu și obiceiurile nesănătoase îți pot diminua rezerva ovariană, împiedicându-te astfel să rămâi însărcinată.

Dacă intenționezi să amâni sarcina, atunci este recomandat să faci testul pentru hormonul anti-Mellerian (AMH). Dacă rezerva ta ovariană este scăzută, atunci poate ar fi bine să optezi pentru congelarea ovulelor.

Rezerva ovariană înseamnă numărul și calitatea ovulelor (ovocite) pe care le are o femeie și trebuie știut că aceasta scade odată cu vârsta. Rezerva ovariană redusă înseamnă că numărul și calitatea ovulelor sunt mai mici decât este indicat.

Diferiți factori precum poluarea, vârsta, stresul, fumatul, endometrioza, disfuncția tubară, chimioterapia, etc afectează ovarele. Femeile care au o rezerva ovariana scazuta se pot confrunta cu infertilitatea, de aceea o opțiune bună ar fi congelarea ovulelor.

Obiceiurile și alegerile nesănătoase au un rol crucial în capacitatea cuiva de a concepe”, a spus dr. Nisha Pansare, Consultant în Fertilitate, scrie thehealthsite.com.

Expunerea la poluanții atmosferici va conduce la scăderea rezervei ovariene a femeii. Hormonul anti-Mllerian (AMH) este un marker al rezervei ovariene. Nivelurile de AMH tind să scadă odată cu vârsta. Nivelurile scăzute de AHM sunt asociate cu poluanții din mediu, vârsta, fumatul, consumul de alcool etc toate acestea afectează calitatea ovocitelor. Și disfuncțiile tubare, endometrioza, și anomaliile genetice precum sindromul X fragil vor perturba funcționarea ovarelor” a explicat specialistul.

„Dacă rezerva ta ovariană este scăzută, atunci este posibil să ai cicluri menstruale neregulate, mai scurte, flux menstrual abundent, să treci printr-un avort spontan sau chiar prin incapacitatea de a concepe. Diagnosticul precoce îți va oferi o șansă mai mare de succes în cazul unui tratament. Rezerva ovariană diminuată este diagnosticată prin teste de sânge. care măsoară nivelul hormonului foliculostimulant (FSH) și al hormonului anti-Mllerian (AMH). Ambii hormoni joacă un rol esențial în menstruație și reproducere.” spune dr Pansare.

Femeile care sunt supuse chimioterapiei, radioterapiei, anumitor intervenții chirurgicale ovariene, au boli autoimune, boala inflamatorie pelvină, pot avea, de asemenea o rezervă ovariană scăzută. Și excesul de greutate sau subponderalitatea pot fi de vină. Uneori cauza poate fi necunoscută sau poate fi o combinație de factori de mediu și genetici.” spune dr. Padma Srivastava, obstetrician-ginecolog.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here