Fumatoarele raman mai greu insarcinate?

Foto: VeryWell Mind

Femeile care fumeaza vor astepta mai mult timp sa ramana insarcinate decat cele care nu fumeaza, potrivit unui studiu. Pe langa afectarea vasculara care scade sansele de implantare a oului in uter, tutunul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Ca urmare, la fumatoare sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%.

Un studiu realizat in Danemarca a aratat ca pentru femeile care fumeaza intre cinci si noua tigari pe zi exista probabilitatea sa astepte conceperea unui copil pe o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele. Potrivit unui studiu  realizat in Franta, femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de zece tigari pe zi au sanse de succes de doar 15%, in timp ce nefumatoarele au sanse de aproape 23%.

„Scaderea nivelului de estrogeni cauzata de fumat afecteaza libidoul si este responsabila de aspectul masculinizat ori de instalarea precoce a menopauzei la femei fumatoare, din cauza faptului ca hidrocarburile aromatice policiclice din fumul de tigara accelereaza moartea ovulelor”, a explicat un reprezentant de la Centrul de consiliere pentru renuntare la fumat.

Problema cea mai importanta este ca obiceiul mamei de a fuma afecteaza copilul, atat in timpul vietii intrauterine, cat si dupa nastere, a subliniat specialistul. Copiii nascuti din mame fumatoare au, in medie, greutatea mai scazuta cu 200-300 grame la nastere, decat copiii nascuti de mame nefumatoare.

Tot mai multe cercetari au demonstrat ca tigarile diminueaza cantitatea de sange din placenta, ceea ce reduce nutrientii care ajung la fetus, iar constructia vaselor uterine produce hipopsie.

Totodata, monoxidul de carbon afecteaza transferul de oxigen prin placenta, iar, din cauza fumatului, poate aparea avortul spontan. Femeile care fumeaza au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii: sangerari, desprinderea prematura a placentei sau ruperea prematura a membranei.

„Unele studii au relevat chiar o legatura intre fumat si sarcina extrauterina sau intre fumat si copiii cu defecte congenitale. S-a dovedit astfel ca femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina extrauterina de 1,5-2,5 ori mai mare. Riscul este prezent si la femeile care fumeazaa relativ putin. Spre exemplu, cele care fumeaza aproximativ cinci tigari pe zi au cu 60% mai multe sanse sa dezvolte sarcina extrauterina”, potrivit sursei mentionate anterior.

Fumatul in timpul sarcinii a fost de asemenea incriminat si in producerea de nasteri premature. Cercetatorii citeaza cu 20% mai multe nasteri inainte de termen la femei care au fumat cel putin un pachet de tigari pe zi. Sfatul specialistilor este ca femeile care vor sa faca un copil sa se lase de fumat cu mult timp inainte.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here