Despre concepție: care este momentul optim să rămâi însărcinată?

Sursa foto: www.womenshealthmag.com

Pentru a vorbi despre concepție, trebuie să înțelegem bine ce înseamnă ovulație, cum poate fi determinată aceasta și care sunt semnele la care ar fi bine să fii atentă.

Procesul de dezvoltare și eliberare a unui ovul din ovarele femeii se numește ovulație. Prima conditie esentiala pentru conceptie este corelarea momentului ovulatiei cu cel al actului sexual pentru a creste sansele de fecundare a ovului. Este esențial să fie urmărită ovulația, să știi care sunt zilele in care fertilitatea ta este la cote maxime. Perioada pertilă este de obicei pe la jumătatea unui cilcu regulat de 28 de zile (cam în a 14 zi de la prima zi a menstruației, poate varia intre a zecea si a saisprezecea zi de dinainte de inceputul ciclului menstrual.). Pentru acest lucru, îți oferim aici un calculator de ovulație. Uneori însă, este mai greu de depistat ovulația, pentru că ciclul poate fi neregula, pentru că sunt anumite dereglări hormonale, poate anumite infecții genitale, poate stresul este de vină etc.

Cea mai buna metoda prin care esti anuntata de aparitia ovulatiei este lichidul cervical albicios care apare pe slip.

De asemenea, curba temperaturii bazale este un mijloc simplu si la indemana oricui, de a afirma sau infirma prezența ovulației.

Atunci când se eliberează ovulul femeia poate să simtă dureri ușoare abdominale, ca în timpul menstruației sau balonare, poftă de mâncare mai mare, sâni mai plini, mai sensibili la atingere etc.

Și cresterea apetitului sexual în perioada ovulației poate fi unul dintre indicatori.

Dar pentru siguranta, sunt indicate testele de ovulatie care se gasesc in farmacii si care se bazeaza pe identificarea LH (hormonul luteinic), regăsit în urină, care își mărește nivelul, anticipând astfel ziua cea mai fertilă a lunii.

Atenție! In cazul in care infertilitatea a fost diagnosticata prin prezenta anovulatiei, exista diferite tehnici pentru corectarea acesteia. In cazul anovulatiei determinata hormonal se pot administra medicamente care stimuleaza dezvoltarea foliculilor.

Citește și: Menstruatia neregulata si fertilitatea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here