Yoga si sarcina!

Binecunoscuta Yoga, practica veche asiatica, este din ce in ce mai mult vehiculata si recomandata in Europa si America. Ideea de baza a acestei practici este legata de armonizarea energiei interioare prin unele exercitii fizice recomandate zilnic.

De-a lungul timpului, “filosofia de viata” a europenilor s-a baza tot mai mult pe cercetare si descoperiri stiintifice. Cu toate ca evolutia pe aceste planuri a fost spectaculoasa, raman numeroase intrebari fara raspuns. Sarcina reprezinta o etapa deosebita cu implicatii fizice, dar cu importante schimbari psihice si spirituale. Plecand de la simplul fapt ca dintr-o data nu mai folosesti formularea “eu”, ci “noi”, realizam ca totul s-a schimbat.

Psihologii sustin faptul ca fiecare dintre noi detine un anume “bagaj informational” reprezentat de amintiri din timpul vietii intra-uterine constientizate sau nu, scoase la lumina mai mult sau mai putin. Singura legatura dintre copil si lumea exterioara (sursa de evenimente “memorabile”) este reprezentata de mama – femeia insarcinata. Fiecare experienta si stare emotionala traita de mama este transmisa catre copil, de la stress, la teama si pana la exaltare, fericire si bucurie. Asadar, este extrem de important ca starea de spirit in timpul sarcinii sa fie pozitiva si calma.

Yoga, realizand o armonizare interioara, calmeaza tumultul cotidian si aduce o noua perspectiva intregului proces. In primul rand, foloseste respiratia in combinatie cu miscarile lente si naturale ale corpului astfel incat toate tensiunile organismului sa dispara. Inspira profund si imagineaza-ti cum toate celulele organismului tau primesc oxigenul atat de necesar. Pe expir, vizualizeaza cum toate tensiunile se elimina, iar tesuturile se relaxeaza.

Examineaza-ti ritmul respirator de-a lungul unei zile si apoi incearca sa respiri cat mai amplu si profund pentru o oxigenare mai buna. Ai sa observi ca ai mai multa energie in realizarea obiectivelor cotidiene. In timpul vietii intrauterine, copilul este mare consumator de oxigen si tu esti singura persoana in masura sa il oferi. Daca in alte orase ale lumii Yoga pentru sarcina este deja un lucru normal, in curand speram ca si pe meleaguri romanesti sa fie posibil un astfel de curs.

Incearca sa te documentezi bine in timpul sarcinii (vorbeste cu specialistii) pentru ca la nastere sa fii in masura sa iti asculti organismul si sa lasi instinctul matern sa-si urmeze calea intelegand tot si de ce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here