Indemnizatia pentru mame scade prin marirea CAS

Scade indemnizatia. Mamele care isi iau concediul medical pre si/sau post natal de 126 de zile platesc contributii sociale majorate de la 10,5% in 2017 la 25% in 2018, astfel ca indemnizatia lor pentru acest concediu ar putea scadea proportional, a declarat marti Claudia Sofianu, expert fiscal in cadrul EY Romania.

„Indemnizatia aferenta concediului medical pre si post natal scade sau ar putea sa scada pentru ca, in primul rand, cota de contributie de asigurari sociale in cuantum de 10,5% pana in decembrie anul trecut, creste – din ianuarie 2018 – la 25%. Avem astfel un procent mai mare care se datoreaza, ca urmare a transferului contributiei de asigurari sociale de la angajator la angajat. In al doilea rand, baza de calcul la care se aplica aceasta cota de contributie este crescuta, pentru ca salariul mediu brut pe economie a crescut, ajungand de la 3.131 de lei la 4.162 de lei”, a spus Claudia Sofianu, Partener, liderul diviziei Impozit pe venit si Contributii sociale in cadrul EY Romania.

Citeste si: Indemnizatia pentru cresterea copiilor, plafonata

Potrivit Claudiei Sofianu, scaderea se refera la acel concediu medical de 126 de zile pe care mama sau viitoarea mama poate sa le ia si inainte nastere, dar cu conditia ca dupa nastere sa ramana un rest de cel putin 42 de zile din respectivul concediu. „E o indemnizatie de concediu medical care inlocuieste venitul salarial pe care mama il obtine in mod normal, si nu este afectata indemnizatia de crestere a copilului care este platita de catre stat”, a precizat reprezentanta EY Romania, in cadrul unei conferinte organizate la Bucuresti de compania de consultanta.

Pe de apta parte, Ministerul Finantelor Publice cauta o solutie pentru ca majorarea contributiilor sociale sa nu genereze eventuale scaderi ale indemnizatiilor de crestere a copilului, a afirmat, marti, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

”Astazi si maine la Ministerul de Finante, Ministerul Muncii, se discuta ca eventuale astfel de situatii sa fie acoperite legal, apoi si material. Nu spun care ar fi solutia. Ideea e sa identificam astfel de posibile situatii, dupa care sa vedem care e cea mai buna abordare astfel incat oamenii sa nu piarda. Conteaza interesul omului”, a declarat Eugen Teodorovici.

Sursa: MEDIAFAX

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here