Flexibilitatea joburilor – fenomenul care prinde avant

In ultimii ani se vorbeste tot mai des despre flexibilitatea programului si modului de lucru, despre companii din strainatate care inlocuiesc cele 5 zile de munca pe saptamana cu 4 si regimul de munca freelancing sau remote.

Toate sunt dovada clara ca progresele tehnologice au influentat modul in care lucram si au facut din ce in ce mai necesar echilibrul dintre viata personala si cea profesionala.

De ce sa alegi sa lucrezi in regim remote/freelancing?

Daca iti cauti joburi in Timisoara, in Bucuresti sau in oricare are loc al tarii care sa iti permita sa lucrezi de acasa, in incercarea de a imbina utilul cu placutul trebuie sa stii ca exista destul de multe oportunitati disponibile.

Potrivit unui studiu realizat de Global Workplace Analytics in 2017, numarul celor care lucreaza remote, isi cauta joburi part-time sau au inceput o cariera in freelancing a crescut la 3,9 milioane de oameni, de la 1,8 in perioada 2005 – 2017.

Tot acelasi studiu mentioneaza numeroase beneficii pentru care aleg sa lucreze de acasa, precum o crestere a productivitatii, mai putin stres, un impact pozitiv asupra mediului si eliminarea completa a timpului pierdut pe drumul spre si de la job.

In special, daca esti mama, te poti bucura de mai mult timp petrecut cu copilul tau, poti fugi cand este nevoie pana la cresa, gradinita sau scoala pentru a il aduce acasa sau in pauza de masa puteti iesi la joaca in parc.

In Romania, tot mai multi angajati au inceput sa descopere avantajele oferite de un astfel de regim de munca, dar nu sunt foarte multe companii care ofera astfel de oportunitati. Pentru angajarile din Timisoara sau din tara angajatorii au inclus in 2019 beneficii extra-salariale precum program de lucru flexibil (9%), work from (7.62%) sau zile libere suplimentare (7.19%) potrivit Raportului Hipo. – Piata fortei de munca.

Flexibilitatea defineste piata fortei de munca la nivel international si national

Flexibilitatea candidatilor, a angajatilor si a companiilor a devenit deja o necesitate pentru o buna functionare a pietei fortei de munca.

Pentru candidati este important sa se poata adapta usor la noul loc de munca, sa fie deschisi la noi provocari, cerinta pe care si-au exprimat-o si angajatorii in studiul Hipo – Piata fortei de munca, unde 15.21% dintre ei au mentionat flexibilitatea si adaptabilitatea ca principalele abilitati soft skills pe care le urmaresc in timpul procesului de recrutare.

Cei care au locuri de munca in Timisoara sau in tara trebuie sa isi dezvolte constant abilitatile, sa fie proactivi si curiosi sa dobandeasca aptitudini si cunostinte noi in domeniul in care lucreaza. Aspect foarte important, mai ales pentru viitor. Un studiu realizat de Deloitte a dovedit ca 24% dintre angajatorii participanti considera necesitatea de recalificare una dintre problemele cu care se vor confrunta in urmatoarea perioada.

Un lucru este clar daca ti-ar placea sa te bucuri de un venit in plus, de un program de lucru flexibil sau pur si simplu, simti nevoia sa investesti timpul ramas in ceva productiv, optiunea unui job in freelancing sau part-time, cu program flexibil poate fi cea mai potrivita nevoilor tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here