Uleiul de masline, aurul lichid din bucatarie

Utilizat in alimentatie, cosmetica si medicina naturista, uleiul de masline a fost apreciat din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale. Conform lui Homer, de mai bine de 10 mii de ani maslinul creste pe taramul Greciei.  Acesta numea uleiul de masline „aurul lichid”. Maslinul a fost considerat pom sacru potrivit legii lui Solon, si cine distrugea un maslin era exilat sau ucis. De-a lungul timpului, maslinul si-a oferit crengutele si frunzele pentru laurii de pe crestetul regilor, iar din uleiul fructului sau au fost unse cele mai nobile frunti ale istoriei. Hipocrate, parintele medicinei, folosea uleiul din masline proaspete pentru a trata unele boli cronice.

In Evul Mediu acest ulei era folosit pentru a trata diverse afectiuni ginecologice, ulcere si afectiuni gastrointestinale, nevralgii, folosit ca laxafiv etc. Toate aceste utilizari si le-a pastrat si astazi. Uleiul de masline provine doar de la fructele verzi, iar culoarea consistenta si mirosul variaza in functie de clima si de soiul maslinului. Acest ulei este ideal la gatit, pentru ca nu isi pierde proprietatile la incalzire decat peste 210 grade Celsius, iar temperatura optima pentru gatit este de 180 de grade Celsius. La temperatura pentru gatit alte grasimi isi pierd proprietatile si devin toxice.

In alimentatia copilului

Uleiul de masline este ideal in alimentatia copilului tau ajutand organis­mul sa asimileze substante importante pentru o buna crestere si ajuta la buna functionare a stomacului. O dieta alimentara din care nu lipseste uleiul extravirgin de masline, presat la rece, este potrivita copilului, deoarece organismul lui se afla in crestere si are nevoie de un aport corespunzator de energie si calorii pentru a sustine toate activitatile cotidiene. Totodata, uleiul de masline favorizeaza digerarea alimentelor, stimuleaza asimilarea sarurilor minerale si protejeaza impotriva radi­calilor liberi si imbatranirii celulare. Pentru a beneficia din plin de toate avantajele acestui aliment este de preferat sa alegi uleiul extravirgin, care are un grad de aciditate foarte scazut (mai mic de 1 %). Nivelul de aiciditate foarte scazut il face usor digerabil, si, in consecinta, orgamismul reuseste sa asimileaze toate ingredintele esentiale.

Proprietatile, apreciate inca din antichitate

Uleiul de masline se extrage din specia de maslin european, originar din zona bazinului mediteranean. Proprietatile lui nutritive si terapeutice erau apreciate inca din Antichitate, iar fructele maslinilor erau date ca ofranda zeilor. Uleiul de masline contine vitamine precum A, B1, B2, C, D, E, K, fier, trigliceride si clorofila. Este bogat in acizi grasi nesaturati, precum Omega 3 si Omega 6, care impiedica depunerile de grasime pe peretii vaselor de sange. Este singurul ulei vegetal care poate fi consumat proaspat stors din fruct, fara sa fie necesara prelucrarea sau modificarea lui.

Reteta pentru parinti: Midii in vin cu sos de usturoi 

Ingrediente: 500 g carne de midii sau 1 kg de midii, 1 ceasca de ulei de masline extravirgin, 2 cesti de vin alb sec, 4-5 catei de usturoi, 1 ceapa, patrunjel tocat, 2 linguri zeama de lamaie, 1 lingurita de piper macinat, 1 lingurita de sare de mare, 2 lingurite de mustar Dijon.

Mod de preparare: In blender, se amesteca usturoiul si mustarul, sarea si piperul, apoi, la viteza mica, se adauga putin cate putin uleiul de masline. La final, cand emulsia e gata, se pune si zeama de lamiae proaspat stoarsa, rezultand un fel de alioli. Apoi, se transfera intr-un bol, patrandu-se la rece pana in momentul servirii. Separat, intr-o tigaie, se pune restul de usturoi cu vinul si ceapa taiata marunt. Se da in clocot, apoi se mai lasa acteva minute pe foc mic. Dupa aceea, se pun midiile, fierbandu-se la abur, cu capacul tigaii pus si tigaia miscata periodic. Dupa 8-10 minute, se transfera intr-un castron, unde vor fi stropite cu sosul gata facut, iar patrunjelul verde este alaturat ca garniture, impreuna cu un mic morman de cartofi prajiti.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here