Tot ce trebuie sa stii despre radiatiile UVA si UVB (P)

Protejeaza pielea bebelusului tau cu Mustela

Soarele transmite radiatii care patrund in piele. Indispensabile pentru starea noastra de sanatate, aceste radiatii pot avea insa si  efecte negative asupra organismului. Iar in contact cu radiatiile UV, pielea copilului este mai fragila decat cea a adultului: aceasta se apara mai putin eficient impotriva agresiunilor soarelui si pastreaza de-a lungul mai multor ani „amintirea“ arsurilor solare. Prin urmare, copilaria este o perioada cheie in relatia cu soarele, iar parintii au un rol major in protectia pielii copilului. Invata impreuna cu noi sa cunosti mai bine pericolele asociate cu soarele si metodele pentru a-ti proteja eficient bebelusul!

Dintre radiatiile solare care ajung pe Pamant, distingem trei tipuri de radiatii care au efecte asupra organismului:

  • Radiatiile vizibile (ceea ce percepe ochiul uman),
  • infrarosiile (IR),
  • ultravioletele (UV): UVA si UVB.

Stratul de ozon opreste radiatiile UV a caror lungime de unda este mai mica de 290 nanometri (UVC) si pe cele mai scurte UVB (280-290 nm).

Efectele asupra pielii

Efectele radiatiilor asupra pielii difera in functie de lungimea lor de unda: cu cat lungimea de unda a unei radiatii este mai mare, cu atat poate patrunde mai profund in piele. Astfel, radiatiile UVA si UVB au consecinte diferite:

  • radiatiile UVB sunt responsabile pentru bronzul lent, arsuri solare, imbatranirea pielii si cancer de piele. Acestea sunt daunatoare pielii.
  • radiatiile UVA, care patrund mai in profunzime, sunt responsabile de bronz, dar si de imbatranire si de formare a ridurilor. Radiatiile UVA sunt mai putin energetice decat radiatiile UVB insa sunt mult mai abundente: acestea reprezinta 98% din radiatiile UV, comparativ cu doar 2% cat reprezinta UVB. In plus, acestea sunt constante pe tot parcursul zilei si pe tot parcursul anului, in timp ce radiatiile UVB sunt puternice la pranz si vara, insa mai slabe dimineata, seara si iarna. De aceea, este necesara o protectie solara adecvata atat impotriva radiatiilor UVA, cat si impotriva radiatiilor UVB.

Cantitatea de radiatii solare primite de piele variaza in functie de numerosi factori:

  • Anotimpul: in luna iulie, in emisfera nordica, riscul de arsura solara cauzata de radiatiile UVB este de 100 de ori mai ridicat decat iarna.
  • Latitudinea: intensitatea soarelui este maxima la ecuator, unde radiatia este verticala si are prin urmare un traseu mai scurt prin stratul de ozon.
  • Altitudinea: cantitatea de radiatii UVB creste cu 4% de fiecare data cand urcam 300 de metri. Se explica astfel riscul major de producerea arsurilor solare pe munte.
  • Ora: dimineata si seara, radiatiile sunt oblice. Acestea traverseaza stratul de ozon intre orele 11 si 14: in acest interval orar, radiatiile UVB ating nivelul maxim.
  • Norii: in functie de densitatea si de altitudinea lor, acestia pot filtra putin radiatiile UV, insa arsurile solare se pot produce oricand atunci cand cerul este noros.
  • Tipul solului: puterea de reflexie este diferita, in functie de ce se gaseste pe sol: zapada (85%), nisip (17%), apa (5%) sau iarba (3%). Astfel, muntele insumeaza toate pericolele asociate cu un volum mai mare de radiatii UVB, ca urmare a altitudinii si a reflexiei mari de pe zapada.
  • Apa: aceasta reflecta pana la 20% dintre radiatiile UV, de unde riscul de arsuri solare, inclusiv in apa.

Pielea copilului tau este fragila: mai fina decat a ta, aceasta este deosebit de vulnerabila la soare. De aceea, este imperativ sa alegi pentru pielea lui o protectie solara cu o eficacitate optima impotriva radiatiilor nocive ale soarelui, respectandu-i in acelasi timp delicatetea si conservandu-i resursele celulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here