Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, marcata la libraria Humanitas Cismigiu

Ziua Internationala a Copiilor Disparuti  este marcata printr-un dialog intre scriitoarea Camelia Cavadia, Gabriela Alexandrescu, de la Salvati Copiii, si jurnalista Elena Lasconi, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, sambata, 25 mai, de la ora 16.00. Ziua Internationala a Copiilor Dispariti aduce un omagiu copiilor plecati voluntar, rapiti sau rataciti, care au murit sau care nu au fost gasiti inca, iar „romanul Cameliei Cavadia – Purgatoriul ingerilor – este documentul emotionant al unei lumi a copiilor disparuti.

Citeste si Carnavalul copilariei pe 1-2 iunie la AFI Cotroceni

Alaturi de Camelia Cavadia, autoarea volumului ”Purgatoriul ingerilor”, intr-un dialog despre protectia copiilor vulnerabili, care va pendula intre realitate si fictiune, se vor afla Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, Elena Lasconi, jurnalist ProTV si Virginia Costeschi, Coordonator editorial TREI.

 ,,Statisticile arata ca anual, in lume, dispar peste 1 milion de copii. Sute de mii dintre ei devin copiii nimanui, pierduti in neant sau inghititi in burta unei lumi bolnave; una perversa, de o brutalitate feroce. Ajung sa traiasca departe de familiile lor, trimisi la cersit si obligati sa munceasca pentru o bucata de paine. Intr-o astfel de lume, viata isi pierde sensul si valoarea. Fiecare zi devine o lupta pentru supravietuire, un strigat de ajutor, un oftat de capitulare. Nu e de mirare ca sute de mii de suflete n-au parte de copilarie si se cufunda intr-o lume abjecta din care, de cele mai multe ori, nu mai au scapare. Sambata, 25 mai, nu-mi doresc, insa, sa vorbim doar despre numere, ci imi doresc sa vorbim mai mult despre suflete. Sunt fericita si onorata sa le am alaturi de mine la acest eveniment pe Elena Lasconi, jurnalist ProTv cu o experienta impresionanta, autoare a sute de reportaje dintre cele mai emotionante, precum si pe d-na Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Asociatiei Salvati Copiii Romania, care si-a facut un adevarat scop in viata din respectarea drepturilor copiilor si bunastarea acestora”, a declarat Camelia Cavadia.

In fiecare an, in data de 25 mai, tot mai multe tari marcheaza Ziua Internationala a Copiilor Disparuti pentru a atrage atentia asupra nevoii unor masuri coordonate privind protectia copiilor vulnerabili. De ce tocmai aceasta zi? Pe 25 mai 1979, Etan Patz, in varsta de sase ani, a disparut de la domiciliul sau din New York si nu a mai fost gasit niciodata. Atunci a fost lansata cea mai ampla campanie de cautare a unei persoane disparute – au fost inaltate baloane, copacii au fost legati cu panglici roz, chipul baietelului a fost afisat in tot orasul, au fost oferite recompense. Un an mai tarziu, la aceeasi data, au fost organizate manifestari in amintirea baietelului disparut, iar pe 25 mai 1983, presedintele SUA, Ronald Reagan, a declarat ziua de 25 mai “Ziua Nationala a Copiilor Disparuti”.

Vezi si  Vino si tu, pe 1 iunie, la cel mai mare festival…

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here