Sotia este de doua ori mai stresata din cauza sotului decat din cauza copilului!

Foto: www.mommyshorts.com

Sotie minunata, bucatar dezavarsit si mama grijulie. Acestea sunt caracteristicile pe care doreste sa le aiba o femeie casatorita si cu cel putin un copil, nu-i asa? Dar cu stresul cum ramane? Pentru ca da, o femeie casatorita este stresata. Si nu neaparat din cauza unui copil. De fapt, studiile arata ca sotia este de doua ori mai stresata din cauza sotului decat din cauza copilului!

O femeie casatorita se comporta, deseori, ca o superfemeie cu superputeri. Profesor, bucatar, menajera, doctor, planificator de evenimente etc. Si te mai intrebi de ce ar fi stresata?

Citeste si: 1500 de persoane au spus care este cheia unei casnicii reusite

Un sondaj efectuat de Today.com, care a inclus peste 7.000 de mame a aratat ca o mama obisnuita isi evalueaza nivelul de stres la 8.5 din 10. Si cireasa de pe tort: 46% dintre cele intervievate au spus ca sotii sunt o sursa de stres mai mare decat copiii. Trei din patru mame spun ca ele isi asuma mai multe sarcini si responsabilitati atunci cand este vorba despre educatia copiilor sau despre intretinerea gospodariei. 1 din 5 mame declara ca o sursa zilnica de stres o reprezinta lipsa ajutorului din partea sotului.

Cercetatorii de la Universitatea din Padova au constatat ca stresul resimtit de parteneri afecteaza sanatatea fiecaruia in parte. De exemplu, atunci cand un sot isi pierde sotia, sanatatea acestuia i se deterioreaza destul de mult, iar daca sotia ramane fara sot, sanatatea i se va imbunatati vizibil, ba chiar va reusi sa depaseasca mult mai usor o depresie sau un episod stresant.

Cum poti diminua nivelul de stres?

Impartirea sarcinilor

Primul pas ar fi sa discuti cu partenerul despre acest lucru si chiar sa faceti o lista in care sa impartiti sarcinile. Cercetatorii au aratat ca impartind sarcinile, nivelul de stres se va reduce considerabil! Si tot ei au aratat ca in cele mai multe dintre cazuri, barbatii isi doresc sa fie soti buni si tati minunati. Problema este ca sotiile nu prea au incredere in soti, ca acestia vor fi capabili sa execute sarcinile asa cum isi doresc ele. Si de cele mai multe ori, ele decid sa-si asume sarcini in plus, doar ca sa fie convinse ca acestea vor fi executate cu precizie si corectitudine maxima.

Citeste si: Adela Popescu: „Am invatat despre mine, ca pot iubi incredibil de mult!”

Ai mai multa incredere in sotul tau

Sunteti o echipa si trebuie sa aveti incredere unul in celalalt. Probabil, sotia va trebui sa-i acorde mai multe “sanse” sotului, ca acesta sa “invete” sa indeplineasca sarcinile la “standardele” ei. Dar si sotul ar trebui sa fie mai atent atunci cand sotia ii explica sau ii arata cum anume ar fi bine sa fie executata o sarcina. Da, e ca un fel de reeducare a unui copil mai mare.

Mai mult timp pentru tine

Este important sa ai timp si pentru tine, pentru nevoile tale personale. Pentru linistea si sufletul tau. Si daca asta inseamna chiar si sa-l lasi pe sot sa se joace si sa se rostogoleasca prin noroi cu copiii, doar ca sa ai tu timp pentru tine… atunci asa sa fie!

S-ar putea sa te intereseze si: Oana Stoianovici, coach transformational: “Este firesc ca o femeie sa fie mai mult decat doar mama!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here