Sfaturi pentru a reduce poluarea fonică în camera copilului

Există numeroase forme de poluare și fiecare are un impact negativ asupra oamenilor, dar mai ales asupra bebelușilor. Un tip de poluare mai puțin luat în seamă este poluarea fonică.

Studiile arată faptul că efectele nocive ale poluării fonice asupra sănătății încep încă înainte ca bebe să se nască. Un copil supus in-utero la zgomot excesiv se poate naște cu pierderi sau diminuarea capacității de auz iar în forme grave poate suferi de diferite malformații congenitale sau încetinirea ritmului de creștere

Nou născuții ar trebui feriți de zgomote și mai ales de expunerea repetată sau prelungită la zgomote care depășesc 45dB. Pentru a măsura nivelul de zgomot dintr-o cameră se pot folosi aparate speciale de măsură – sonometre.

Iată câteva sfaturi pentru a obține acest lucru:

Reducerea nivelului de sunet al televizorului sau a altor echipamente similare. Chiar și dacă acesta se află într-o cameră vecină, pereții pot fi destul de subțiri. Dacă nu puteți măsura nivelul de zgomot emis, este mai bine să reduceți volumul până când în camera copilului nu se aude deloc.

Folosiți aparate supradimensionate. Pare contraintuitiv, dar, de exemplu, dacă folosiți un purificator de aer de mici dimensiuni, aveți tendința de a-l folosi pe o treaptă înaltă pentru a circula eficient aerul din cameră. Dacă folosiți un aparat de dimensiune mai mare, acesta poate avea aceeași eficiență – sau chiar mai bună – dar pe o treaptă mai scăzută și implicit, la un zgomot emis mult mai mic.

Schimbați geamurile cu ferestre termopan, mai ales în cazul în care camera copilului este înspre o stradă circulată. Puteți suplimenta sistemul de izolare cu ajutorul unei perdele groase.

Folosiți carpete și covoare. Acestea au rolul de a absorbi sunetele în camera copilului și vă vor face și dumneavoastră viața mai ușoară atunci când trebuie să intrați sau să ieșiți din camera copilului în cea mai mare liniște.

Aranjați mobilierul într-un mod optim. Dacă folosiți un aparat de măsură al sunetului, puteți constata că nivelul acestuia diferă de la o zonă la alta chiar și în aceeași cameră. Puteți amplasa astfel patul copilului în zona cea mai ferită de zgomotele de afară. Evitați amplasarea patului lângă un perete prin care trece o conductă de apă sau care este lipit de o altă cameră în care folosiți diverse aparate zgomotoase.

Orice alte soluții sunt binevenite pentru a încerca să reduceți pe cât posibil zgomotul la care este expus copilul dumneavoastră în primul an de viață. Important este să tratați poluarea fonică la fel de serios ca orice alt tip de poluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here