Reteta zilei: Pulpa de porc la cuptor cu sos de cidru

Gatitul prin coacere este pentru mine preferat din vremurile cand mi se parea normal sa fii wonder woman, sa faci concomitent mai multe treburi. Pulpa de porc fara grasime are nevoie de ceva mai sofisticat ca sa devina o mancare grozava pentru intreaga familei, iar gatitul ei la cuptor o face sa fie divina.

Vezi si Reteta zilei: Cartofi fierti cu unt, usturoi si patrunjel verde

Noi femeile suntem dotate pentru treaba asta cu multitaskingul. In timp ce ai placinta la cuptor, pui si rufele la spalat, dai cu aspiratorul, vorbesti la telefon cu mama, raspunzi la emailuri si iti faci si unghiile. Doar ca, va zic nu numai din propria mea experienta, chestia asta nu e chiar asa de cool pe cat pare.  In timp, iti uzeaza nervisorii, de fapt nu faci nimic asa cum trebuie, si in loc sa fii acolo, bucurandu-te de gatit sau de manichiura, sau chiar de conversatia cu mama, te plimbi undeva intr-un vartej. Dupa o vreme ajungi sa pui la spalat puloverul din lana la 60 de grade si sa scoti o hainuta de bebelus din lana fiarta la pretul unui trusou, ai ars placinta, dar nu conteaza pentru ca in agitatia aia oricum ai uitat sa pui zahar, raspunzandu-i mamei mecanic cu da, bine mama. Ai fost de fapt de acord sa o duci duminica in vizita pe cea mica la matusa din Mizil, i-ai trimis unui client factura ta de la Enel si ai descoperit ca oja semipermanenta se crapa, daca o pilesti  cu prea mult zel.

Dar, sa fim corecti, gatitul la cuptor este practic si de multe ori mult mai dietetico-sanatos, daca ne intereseaza treaba asta, asa ca va propun pulpa de porc la cuptor cu sos de cidru.

Citeste si Reteta zilei: Peste pane pe gustul copiilor mei

Mie mi se pare ca o garnitura si un sos dulce-acrisor pune foarte bine in valoare aroma carnii de porc. Nu ca as avea ceva impotriva unui gratar simplu si perfect cu sare si doar o adiere de cimbru, doar ca pulpa fara grasime are nevoie de ceva mai sofisticat sa devina o mancare grozava.

Ingrediente:

  • O pulpa de porc mai slaba, de cca 1,5 kg
  • 2 bucati de morcovi
  • Mere
  • Ceapa
  • Sare grunjoasa
  • Piper
  • Tarhon
  • Cimbru
  • Unt
  • Ulei
  • Cidru de mere 100-200 ml

Mod de preparare:

Asadar, o bucata de pulpa de porc mai slaba, de cca 1,5 kg, se pune intr-o cratita de fonta, unde se adauga doua bucati medii de morcovi, mere si ceapa, curatate si spalate. Atentie, merele curatate doar de samburi, coaja ramane!

Taiate in bucati medii, legumele si marul se pun pe langa pulpa. Putina sare grunjoasa, un praf de piper, ceva mai mult decat o adiere de cimbru si o mana serioasa de tarhon se presara deasupra. Carnea fiind mai slaba, ar mai primi niste grasime, daca aveti untura de porc e si mai bine, daca nu, putin unt sau chiar ulei, dar nu mai mult de o lingura. Se amesteca cu o lingurita de miere si una de otet balsamic  si se unge carnea.

Traditional, noi romanii punem fripturii la cuptor vin. Dar mie mi se pare ca nu se potriveste chiar cu orice carne.  Mai folosesc si bere uneori, merge bine la carnea de pasare. La porc merge bine cea neagra, dar in ultima vreme am descoperit cidrul. Am incercat sa il beau, dar nu m-a convins, insa unei fripturi la cuptor ii da o savoare speciala. Eu am pus de mere, dar merge din orice fructe. Atentie insa cand il cumparati! Ca de obicei, sa fie de cea mai buna calitate! Exista cidru si cidru: cele mai populare si ieftine marci sunt de fapt un fel de sucuri acidulate cu aroma artificiala si ceva alcool. Cumparati cidru natural, altfel nu are rost sa va osteniti. In jur de 100-200 ml sunt de ajuns si friptura va avea un sos divin!

Cratita se da la cuptorul preincalzit la 130-140 grade cam 3 -4 ore. Se intoarce cam la 2 ore ca sa se rumeneasca pe toate partile! Acum e timpul pentru spalat rufe, raspuns la mailuri, vorbit cu mama, facut unghiile, verificat facebook-ul, poate chiar un dus si coafat!!!!  Sau, doar o carte buna si un pahar de cidru!

Vezi si Reteta zilei: Pasta de ardei copti

Autor: Consuela Binder

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here