Reteta zilei: supa de linte cu pastarnac

Supa de linte cu pastarnac este binevenita in aceasta perioada a primaverii. Afla care sunt proprietatile pastarnacului si dafinului, doua ingrediente principale ale retetei noastre de astazi.

Ingrediente:

  • 500 g linte rosie
  • 2 radacini de pastarnac
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura faina
  • marar
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Spalati lintea si puneti-o la fiert 2,5 l apa cu dafinul, sare si piper. Caliti in ulei pastarnacul taiat in cubulete, ceapa tocata marunt si usturoiul pisat, adaugati faina si turnati treptat apa in care fierbe lintea.

Citeste si Reteta zilei: supa crema de telina

Amestecati incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Puteti pune putina apa rece pentru a se face mai rapid acest sos. Cand amestecul este omogen, turnati-l in oala cu linte, amestecati si lasati sa mai fiarba 15 minute. Presarati marar inainte de servire.

Pastarnacul, proprietati

Este foarte hranitor fiind bogat in vitaminele B, A, E si C. Pastarnacul contine amidon, zaharuri, pectine, lipide, saruri minerale, mai ales potasiu si magneziu. Contine folati care ajuta la formarea globulelor rosii, fiind indicat in anemii si boli ale sangelui. In stare proaspata are rol racoritor, ca telina.

Dafinul, uzul culinar si modul de pastrare

Dafinul este folosit in intreaga lume in bucatariile clasice sau contemporane. Frunzele de dafin sunt un ingredient obligatoriu la prepararea bulionului. Totodata sunt un component esential pentru mai multe sosuri, cum ar fi: bechamel, sosul de paine sau pasta de tomate.

Citeste si Reteta zilei : supa de linte verde

Este folosit pentru a aromatiza orezul, orice fel de carne si, in special, carnea de pasare, mancarurile pe baza de legume, mancarea din fructe de mare. Nu poate lipsi din sosul vanatoresc cu lamaie si din compozitia carnatilor. Poate fi adaugat in supe si soteuri, in marinatele pentru carne, intre ingredientele insirate pe frigarui, asezat in tava inainte de a pune mancarea la cuptor sau in borcanele cu muraturi.

Frunzele de dafin trebuie uscate incet, dupa ce sunt culese, ferite de razele soarelui pentru a retine uleiul aromat. Daca acestea nu sunt culese la timp, se usuca pe creanga, strangandu-se. In lipsa unui borcan sau a unei cutii, frunzele pot fi puse la pastrare intr-un caiet sau o carte. Frunzele mai mari care sunt inchise la culoare si lucioase trebuie lasate mai multe zile la uscat. Astfel, le dispare gustul amar, iar aroma se pastreaza.

Observatie: Nu folositi in cantitate mare preparatele cu dafin pentru ca pot declansa reactii alergice. Gravidele si femeile care alapteaza trebuie sa fie precaute atunci cand folosesc dafinul pentru ca le poate accentua starile de greata.

Citeste si Supa de conopida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here