Reteta zilei: Supa-crema de avocado pentru diversificarea bebelusului

Supa-crema de avocado este una dintre retetele sanatoase indicate pentru bebelus, pe langa supa-crema de conopida sau de broccoli. Cu cel mai mare continut de proteine dintre toate fructele, cu mai mult potasiu decat banana si cu un depozit semnificativ de vitamine, precum A, B, C, E, dar si de minerale, avocado ramane o sursa importanta pentru sanatate.

Ingrediente:

  • 1 avocado copt
  • ½ lingurita chimen pisat
  • 2 cani sau 500 ml supa de pui
  • 1 lingura cu suc de lamaie proaspat stoarsa
  • 100 g smantana

Mod de preparare:

Taiati avocado in doua, scoateti samburele, apoi, cu o lingura, miezul. Frecati pulpa de avocado cu zeama de lamaie si chimenul pisat pana cand obtineti un piure. Adaugati compozitia in supa de pui si trebuie sa amestecati pana cand se omogenizeaza. Adaugati smantana si serviti-o imediat. O alta varianta decat cea manuala este mixarea ingredientelor la blender. Supa-crema se poate servi cu crutoane.

Citeste si Reteta zilei: crema de avocado cu peste, pentru cei mici si cei mari

Atentie: Dupa varsta de sase luni, chimenul pulbere poate fi introdus in alimentatia bebelusului, in timp ce smantana trebuie sa fie bine fermentata, cu un continut scazut de grasime.

Ce trebuie sa stii despre avocado?

Primii „cuceritori” care au cultivat acest fruct au fost fermierii californieni, in jurul anului 1870. Astazi avocado este cultivat intens in Israel, Australia si Africa. Daca este rupt din pom, avocado isi va pierde aproape toata cantitatea de zahar spre deosebire de celelalte fructe. De altfel, continutul de apa ajunge undeva la 70%, in timp ce la alte tipuri de fructe se situeaza intre 95-98%. Consistenta acestui fruct este cremoasa, untoasa putand fi intins pe felia de paine. Astazi se cultiva mai mult de 500 de varietati de avocado, toate provenind din cele trei varietati majore: mexicana, guatemaleza si indiana.

In Romania, se importa doi dintre cei mai aromati hibrizi, si anume: HASS si FUERTE comercializandu-se cu acelasi pret.

Avocado HASS: are forma ovala si, dupa ce este cules, se transforma in vanat inchis. Miezul este intotdeauna mai pastos, ceea ce-l recomanda pentru creme, sosuri sau supe.

Avocado FUERTE: are forma de para si isi mentine coaja verde, chiar si dupa ce a fost recoltat. Pulpa are o consistenta mai ferma, ce se preteaza la utilizarea in bucati, felii etc.

Citeste si Reteta zilei: salata de avocado sau un guacamole mai simplu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here