Reteta zilei: pogacele cu jumari si chimen

Exista numeroase retete cu pogacele cu jumari. Sunt gustoase, aromate si ne amintesc de vremurile copilariei. Daca pogacelele cu chimen, prezentate in articol, sunt o reteta traditional ungureasca, de exemplu, in Banat in loc de ulei se pun doua linguri de untura rece, iar in loc de chimen se va orna cu chimion. Totodata exista si retete dulci cu pogacele, cum ar fi cea cu mere. Reteta de astazi, pogacele cu jumari si chimen, se prepara in aproape o ora si jumatate.

Ingrediente:

  • 700 g faina
  • 1 lingura drojdie uscata sau 40 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 250 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 ou
  • 500 g jumari de porc
  • 1 lingura sare grunjoasa
  • 1 lingura seminte de chimen (optional)
  • piper

Mod de preparare:

Treceti jumarile prin masina de tocat si amestecati pasta obtinuta cu sare si piper proaspat macinat. Amestecati intr-un castron mai mare faina, laptele cald, zaharul, uleiul, drojdia dizolvata in lapte cald. Puneti putina sare si framantati apoi un aluat, adaugand treptat uleiul.

Citeste si Reteta zilei: Iahnie de fasole cu jumari

Cand aluatul este elastic, lasati-l la crescut. Dup ace si-a dublat volumul, intindeti din el o foaie cu grosimea de un deget. Peste aceasta foaie intindeti pasta de jumari, in strat uniform. Impachetati foaia, cat mai mic, aducand mereu marginile catre centru.

Cand ati obtinut un patrat de aluat cu dimensiunile de 15×15 cm, treceti cu sucitorul peste el pana cand obtineti o foaie cu grosimea de un deget. Decupati din foaie rondele cu ajutorul unei forme special sau cu un pahar de vin cu gura infainata.

Lasati-le sa creasca 20 de minute, intr-un loc cald. Crestati superficial rondelele de aluat cu un cutit, ungeti-le cu un ou batut, presarati-le cu chimen si sare grunjoasa si coaceti-le la foc potrivit.

De asemenea, daca ar fi sa ne intoarcem la cele doua condimente amintite la inceputul articolului, chimenul si chimionul, acestea au diferite proprietati.

De exemplu, din uleiul obtinut din chimen se pot fabrica sapunuri, iar datorita uleiului eteric pe care chimenul il contine se pot fabrica medicamente. Totodata chimenul nu este recomandat celor care sufera de epilepsie, se precizeaza pe blogul 5fructe. Chimionul inlatura problemele cu digestia si poate alunga oboseala, mai precizeaza sursa citata.

Citeste si Reteta zilei: focaccia pufoasa cu ierburi aromate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here