Reteta zilei: Placintele cu kiwi

Mici, dulci si mult prea bune. Parca asa se definesc placintelele cu kiwi. Nu doar ca acest fruct are numeroase beneficii asupra sanatatii noastre, dar, cu ajutorul sau, poti prepara unul dintre cele mai delicioase deserturi pentru intreaga familie.

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 150 g unt
  • 2 oua
  • 100 ml apa
  • 1 lingura cu zeama de lamaie
  • 750 g kiwi
  • 5 linguri cu zahar
  • zahar pudra pentru ornat
  • sare

Mod de preparare:

Cerneti faina si, in mijlocul ei, faceti o adancitura in care veti putea pune untul, la temperatura camerei, un ou, zeama de la o lamaie, sare si apa. Framantati un aluat potrivit de tare pe care sa-l lasati la frigider cel putin o jumatate de ora.

Citeste si Reteta zilei: Strudel de piersici

In acest timp, curatati kiwi de coaja si taiati-le in cubulete sau rondele. Puneti-le intr-o sita pentru a se scurge zeama. Din aluatul tinut la rece intindeti o foaie de sase sau sapte milimetri. Taiati din aluat patrate cu latura de 10-15 cm cu ajutorul unui cutit a carui lama ati tinut-o in flacara aragazului pana la inrosire.

Puneti pe fiecare bucata de aluat cubulete de kiwi, amestecate cu zahar. Impachetati aluatul, ca un plic, si apasati marginile pana se vor lipi foarte bine. Ungeti placintelele cu ou si puneti-le la copt, la foc potrivit, intr-o tava unsa si tapetata. Presarati-le cu zahar pudra atunci cand vor fi gata.

Cateva lucruri despre lamaie

Contrar unor pareri false care afirma ca lamaia mareste aciditatea – prin continutul mare de acid citric – si ca, din acest motiv, ar fi contraindicata celor care sufera de boli digestive, lamaia are o actiune bazica puternica, deoarece acidul citric este oxidat in timpul digestiei si, prin reactiile din tubul digestiv, se ajunge la carbonat si bicarbonat de calciu. Cu alte cuvinte, lamaia este recomandata in cazul celor care sufera de hiperaciditate, ulcer gastric si duodenal. De astfel, lamaile au un efect foarte bun in tratarea afectiunilor hepatice prin refacerea parenchimului distrus in hepatite si ciroza.

Kiwi

Este bogat in vitaminele C, B9, E si in minerale, precum calciul, fosforul si potasiul. Totodata are un continut scazut de calorii, aproximativ 60 de calorii la 100 de grame de fruct. Datorita indicelui glicemic foarte scazut si fibrelor, kiwi te poate ajuta sa slabesti.

Ca si contraindicatie, acest fruct poate provoca reactii alergice, de aceea un consum exagerat de kiwi poate duce la tumefactie sau umflarea tesuturilor, chiar si la anafilaxie (reactie anafilactica), potrivit dr. Oana Cuzino.

Citeste si Reteta zilei: Covrigei de casa cu mac, chimen sau susan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here