Reteta zilei: Pasca

Pasca este nelipsita de pe mesele credinciosilor in perioada Sfintelor Pasti, pe langa cozonacul, friptura de miel si ouale rosii. Reteta de astazi insumeaza 20 de portii de care sa va bucurati cu totii la o masa de sarbatoare. Nu in ultimul rand, afla care este legenda acestui preparat, numit pasca.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 2 lamai (coaja rasa)
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 1 lingura esenta de rom
  • 60 g drojdie proaspata

 Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg branza de vaci
  • 70 g gris
  • 200 g stafide
  • 1 lingura esenta de rom sau 50 ml rom
  • 8 oua
  • 100 g unt
  • 1 ou (pentru uns pasca deasupra)

Citeste si Reteta zilei: Piept de pui in crusta de susan. Beneficiile semintelor de susan

Mod de preparare:

Cerneti faina intr-un castron, faceti o adancitura in mijlocul ei, unde se amesteca drojdia cu o lingura de zahar si cu o cana de lapte cald. Lasati castronul acoperit ca sa dospeasca maiaua, cam 20 de minute. Incorporati restul de faina, laptele, zaharul, sarea, ouale batute, zaharul vanilat, esentele, coaja rasa de lamaie. Framantati aluatul cam 30 de minute adaugand din cand in cand ulei caldut. Aluatul este gata framantat cand se desprinde usor de pe maini si de pe castron, iar in el se formeaza bule de aer. Puneti aluatul la dospit, acoperit cu un prosop mai gros, la loc cald.

Pentru umplutura, amestecati ingredientele pana la omogenizarea lor. Tineti stafidele in rom, inainte de a le pune in compozitie. Ungeti tava cu ulei, puneti in ea o foaie de aluat care sa depaseasca marginile cu putin, apoi puneti deasupra umplutura. Nivelati umplutura si intoarceti marginile foii de aluat peste umplutura. Din suluri subtiri de aluat faceti un gratar cu care acoperiti umplutura. In ochiurile gratarului puteti pune cate una sau doua stafide.

Citeste si Reteta zilei: Crap cu conopida in sos de vin

Ungeti pasca uniform cu ou batut deasupra, dupa ce ati lasat-o sa creasca o jumatate de ora, apoi bagati-o la cuptor. Tineti pasca la cuptor 45-50 de minute, scoateti-o si lasati-o in tava la racit. Taiati-o in felii dupa ce s-a racit.

Legenda pascai spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit de un om bland care le-a pus in traista, la plecare, paine pentru drum fara ca apostolii sa stie. Intrebandu-l pe Hristos cand vor fi Pastele, Mantuitorul le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista, iar apostolii, cautand, au gasit in traista ce le pusese acel om. De atunci, se obisnuieste ca femeile sa faca pasca, scrie agroinfo.ro.

Citeste si Reteta zilei: Salata de fasole boabe, ideala pentru post

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here