Reteta zilei: Orice fel de carne de pasare cu lamaie

Indiferent ca iti place mai mult carnea de pui, curcanul sau rata, oricare dintre ele se asociaza perfect cu lamaia si mirodeniile! Poti alatura preparatului si o garnitura de muraturi marocane care ii vor da un plus de savoare. Afla mai multe in reteta zilei de astazi!

Ingrediente:

  • 1 carne de pasare intreaga, cum ar fi rata, curcanul, puiul etc.
  • intre 2-5 lamai
  • sare
  • condimente pentru carne (optional)

Mod de preparare:

Freaca toata suprafata puiului cu una sau doua lamai si presara peste aceasta condimentele. In interior (cavitatea abdominalo-toracica) pune intre una si trei lamai spalate (numarul de lamai este in functie de dimensiunea puiului) pe care, in prealabil, le-ai gaurit cu furculita in cinci, sase locuri, de jur imprejur.

Asaza-l cu pieptul in sus pe un capac intors deasupra unei cratite in care ai pus apa pana la jumatate. Rumeneste-l in cuptor, la foc mic, atat cat iti place. Lamaile de umplutura, pe langa aroma deosebita pe care o vor emana, vor face ca puiul sa fie bine patruns si in interior.

Citeste si Reteta zilei: Gogosari umpluti

Ca bonus, iti oferim si reteta muraturilor marocane sau a lamailor murate

Ingrediente:

  • 10-12 lamai mici cu coaja subtire
  • 1 cana cu sare extrafina
  • 1 rulou de scortisoara
  • 1/2 lingurita cu piper boabe
  • 2 cuisoare
  • 300 ml ulei de masline

Poate va intrebati cine a mai inventat si asta sau cum se potriveste lamaia cu sarea? Va pot spune ca este un aliment traditional marocan care se intalneste si in alimentatia unor popoare din orientul Mijlociu. Fie ca le mancati intregi, fie ca numai pulpa ca muratura, lamaile murate au un gust pe care nu l-ati mai intalnit niciodata!

Ce nu stiai despre lamai?

  • Exista trei tipuri de lamai: cea comuna (Citrus limonum); cea verde (Citrus aurantifolia) si cea dulce (Citrus meyeri) sau lamaia Mayer, aceasta din urma nefiind cultivata datorita productivitatii scazute.
  • Lamaia contine 40-50 mg de vitamina C la 100 g de fruct.
  • Se spune ca acidul citric continut de sucul unei lamai topeste o perla naturala in 24 de ore. De ce doar „se spune”? Cine ar avea curaj sa incerce?
  • Pentru 1 kg de esenta sunt necesare 3000 de lamai.
  • In America, lamaia a ajuns abia in 1493 cu una dintre caravelele lui Columb.
  • 90% din productia mondiala de lamaie provine din zone foarte secetoase precum California, Sicilia, Israel, Grecia s.a.

Citeste si Reteta zilei: Pastrama de pui la cuptor, cu sfecla rosie

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here