Reteta zilei: Lipie picanta cu ciuperci

Iti era dor sa prepari ceva usor si la indemana? Atunci lipia picanta cu ciuperci este solutia! Usor de gatit, mult mai pafumate decat alte legume, ciupercile dau oricarei mese un aer de noblete si de sarbatoare. Cu paste, legume, carne, peste, orez sau in salate, proaspete sau uscate, in mancaruri simple sau rafinate, ciupercile sunt un adevarat „dar” al naturii.

Ingrediente pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 4 oua
  • 4 linguri cu ulei de masline
  • 20 g drojdie proaspata
  • 1 varf de cutit cu sare

Ingrediente pentru topping-ul de ciuperci:

  • 600 g ciuperci proaspete
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 lingurita rasa cu cimbru uscat
  • 1 lingurita rasa cu busuioc
  • 1 lingurita rasa cu piper proaspat macinat
  • 2 cepe rosii
  • 100 g telemea de vaca
  • 1 legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

Citeste si Reteta zilei: Supa de rosii cu galuste

Mod de preparare:

Framantati din ingredientele pentru lipie un aluat potrivit de tare si lasati-l intre 30 si 40 de minute la dospit. Intre timp, curatati, spalati si scurgeti bine de apa ciupercile, apoi taiati-le in feliute de circa 3-4 mm grosime. Curatati, spalati si taiati ceapa, dupa care caliti-o doua, trei minute in 50 de ml ulei. Adaugati ciupercile, cimbrul, piperul, busuiocul, jumatate din legatura de patrunjel si potriviti de sare. Lasati sa se caleasca la foc potrivit pana cand se evapora toata zeama lasata de ciuperci.

Intindeti din aluat doua lipii cu diametrul de circa 25 de cm si grosimea de circa sase sau sapte mm, apoi impartiti in mod egal ciupercile pe cele doua foi de aluat. Coaceti lipiile in cuptorul incins pana cand acestea se rumenesc bine. Dupa ce le-ati scos din cuptor, presarati imediat branza maruntita, patrunjelul ramas si tocat marunt, apoi stropiti-le cu uleiul de masline ramas.

Sfaturi atunci cand gatiti ciuperci

Asigurati-va ca ciupercile sunt dintr-un soi comestibil, mai ales daca sunt ciuperci de padure.

Spalati bine ciupercile inainte de utilizare. Pentru a se elimina nisipul si pamantul adunate intre lamelele palariei, spalati-le bine sub jet de apa.

Pentru a obtine o aroma mai puternica, ciupercile pot fi fierte in vin alb.

Ierburile aromatice cel mai folosite la preparatele din ciuperci sunt cimbrul, cimbrisorul salbatic, mararul sau patrunjelul.

Citeste si Reteta zilei: Pui in stil chinezesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here