Reteta zilei: Gazpacho sau supa rece de vara

Gazpacho este un preparat rece, specific bucatariei spaniole si care se obtine din legume proaspete. Preparatul este originar din sudul Spaniei (Andaluzia), dar este apreciat si in alte regiuni, cum ar fi Portugalia sau America de Sud. In zilele toride ale verii, aceasta reteta gustoasa este potrivita pentru pofticiosii mari si mici datorita texturii ei racoroase si continutului vitaminizant. Astfel, savoarea legumelor de sezon imbinata cu mirodenii il pot „imblanzi” si pe cel mai pretentios gurmand!

Ingrediente:

  • 1 kg de rosii
  • 500 g castraveti proaspeti
  • 2 ardei grasi verzi
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ceapa mare
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 legatura de frunze de telina sau de patrunjel
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 linguri de masline negre, fara samburi
  • 100 g cubulete de paine prajita
  • 200 g gheata pisata (optional)

Mod de preparare:

Curatati rosiile de pielite, fara sa le opariti. Curatati castravetii de coaja si ardeii de cotoare si de seminte. Taiati cat mai marunt legumele, radeti fin ceapa si usturoiul si rupeti in fasii frunzele de telina.

Citeste si Reteta zilei: Supa de vara – o reteta fara foc

Amestecati toate legumele cu feliile de masline, uleiul de masline, sare si piper. Omogenizati si puneti la frigider amestecul pentru mai multe ore. Inainte de servire, presarati deasupra cubulete de paine prajita si, optional, cuburi de gheata. Nu se mai amesteca ingredientele.

In reteta clasica de Gazpacho, jumatate dintre ingrediente se mixeaza pana se va obtine un piure in care se adauga restul dintre ingrediente taiate in cubulete. In anumite regiuni, ca garnitura pentru Gazpacho, se folosesc cubulete de telemea, oua fierte tari sau sunca. Acestea se servesc in boluri separate, in timp ce fiecare pofticios isi poate portiona mancarea, dupa bunul plac.

Stiai ca rosiile sunt anticancerigene? De altfel, rosiile sunt sarace in calorii si bogate in nutrienti, cum ar fi vitaminele A si C, plus minerale precum potasiul, fosforul sau calciul. Totodata au un efect puternic antioxidant, reduc hipertensiunea arteriala sau nivelul de colesterol, ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism si previne osteoporoza. Rosiile ajuta la prevenirea cancerului de prostata, de stomac, la san, de col uterin sau la plaman.

De asemenea, persoanele care sufera de gastrita, ulcer sau hiperaciditate vor trebui sa reduca consumul de rosii.

Citeste si Reteta zilei: Supa de rosii cu orez

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here