Reteta zilei: Dovlecei pane cu sos

Atunci cand ma gandesc la copilarie, inchid ochii si parca simt mirosul de mancaruri gustoase pe care le facea mama la bucatarie. Placintele, snitele cu piure, friganele si tot asa. Aseara iar am visat cu ochii deschisi si stii ce miros mi-a venit in minte? De dovlecei pane! De aceea, astazi iti sugerez o reteta simpla, dar tare gustoasa de dovlecei pane cu sos de marar si usturoi verde.

Ingrediente:

  • 4 dovlecei
  • 2 oua
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri pesmet
  • 4 linguri ulei
  • sare
  • piper.

Ingrediente pentru sos:

  • 2 legaturi marar
  • 1 legatura usturoi verde
  • 50 ml ulei
  • 100 ml smantana
  • sare grunjoasa

Citeste si Tarta de dovlecei

Mod de preparare:

Spalati dovleceii, taiati-i in rondele sau in bastonase si dupa ce i-ati presarat cu sare, lasati sa se scurga. Treceti feliile prin faina, ou batut si pesmet, apoi va apucati sa-i prajiti in ulei pe ambele parti. Scoateti-i pe servetele pentru a le inlatura grasimea de prisos.

Tocati marunt mararul si usturoiul. Puneti ingredientele intr-un mojar cu sare grunjoasa si pisati-le pana cand obtineti o pasta fina. Adaugati in acesta uleiul, treptat, amestecand incontinuu. Cand ati obtinut un amestec omogen, adaugati smantana si amestecati iar. Serviti dovleceii pane calzi, cu sosul alaturi.

Dovleceii

Poti slabi sanatos cu dovlecei datorita continutului crescut de vitamine, minerale si fibre, fara ca senzatia de foame sa isi faca simtita prezenta. Dovleceii sunt o sursa buna de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folati si de vitamine, precum A, C, B1, B6 si B12, scrie Ce se intampla, doctore?.

Mararul

Putini stiu ca banalul marar, care astazi poate fi intalnit in orice bucatarie, era in timpurile stravechi un leac mult mai apreciat. Il cunosteau grecii, romanii si egiptenii antici si-l foloseau mai ales pentru tratarea afectiunilor digestive. In vremea aceea se intalnea in stare salbatica in sudul Europei si in vestul Asiei. Astazi, doar in zona mediteraneana, in Spania, Italia si Portugalia mai poate fi intalnit in flora spontana.

Usturoiul verde

Spre deosebire de usturoiul uscat, cel verde contine fitohormoni care au un puternic efect detoxifiant asupra organismului. Fitohormonii sunt substanta cu structura chimica similara hormonilor care se gasesc in toate plantele tinere. Ei actioneaza asupra tesuturilor si glandelor hormonale printr-un reglaj fin al functionarii lor si prin detoxifiere.

Citeste si Reteta zilei: Ciuperci pane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here