Reteta zilei: ciorba de peste munteneasca

Ai pofta de o ciorba de peste? Iti ofer o reteta speciala, de ciorba munteneasca. Ai nevoie si de un litru de bors ca sa se dreaga ciorba mai bine, iar patrunjelul si leusteanul nu trebuie sa lipseasca din minunatul preparat. Vedeta retetei – pestele! Uite caree sunt ingredientele si cum se prepara.

Ingrediente:

  • 800 g peste (crap, caras, platica)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 ardei gras
  • 100 ml ulei
  • 150 g orez
  • 1 legatura leustean
  • 1 l bors
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Curatati pestele, spalati-l si taiati-l in bucati potrivite. Curatati legumele, spalati-le, iar ceapa taiati-o marunt. Celelalte legume se taie cubulete. Puneti legumele la fiert in patru litri de apa si, cand incep sa fiarba in clocot, luati spume ori de cate ori este cazul.

Separat, intr-o tigaie, prajiti inabusit ceapa, dupa care puneti-o in oala cu ciorba. Puneti in oala si pestele, apoi dupa cinci minute puneti si orezul. Potriviti de sare si piper daca mai este cazul.

Citeste si Reteta zilei: Peste pane pe gustul copiilor mei

Lasati ciorba sa fiarba la foc mic pana cand toate cele din oala sunt bine fierte. La final, puneti borsul fiert separat si leusteanul tocat marunt si serviti ciorba fierbinte.

Pestele

In general, pestele si fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine, minerale, seleniu, zinc, vitamina D, acizi grasi de tip Omega 3, care protejeaza vasele de sange si previn atacul cerebral si infarctul. Fiind bogat in fosfor, pestele asigura o buna functionare a creierului.

Legumele

Sunt o sursa importanta de vitamine, minerale, fibre si proteine vegetale. Fibrele solubile ajuta la mentinerea unei tensiuni sanguine in limitele normale si previn tulburarile de metabolizare a zaharului, specifice diabetului de tip II.

De asemenea, alimentatia bogata in legume impiedica cresterea valorilor colesterolului. Important este ca legumele sa fie consumate mai ales in stare proaspata sau gatita la aburi. Este bine sa fie tinute cat mai putin la temperaturi ridicate pentru a nu se pierde vitaminele, mineralele si principiile active.

Cele mai recomandate sunt legumele verzi, legumele de culoare rosie si portocalie si nu uitati: doza zilnica de ceapa si usturoi sunt cele mai recomandate in lupta cu imbatranirea celulara.

Citeste si Reteta zilei: pasta de peste cu iaurt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here