Reteta zilei: Bulete de cascaval cu dovlecei

Unui pranz gustos nu trebuie sa-i lipseasca garnitura. Iar astazi v-o propunem pe cea de dovlecei, mai ales ca adaugam si buletele delicioase de cascaval. Este sezonul dovlecelului, un aliment bogat in vitamine si minerale, necesare pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Aceasta reteta, bulete de cascaval cu rondele de dovlecel, se servesc calde presarandu-le, deasupra, cu marar.

Ingrediente:

  • 250 g cascaval
  • 2 oua
  • 3 felii de paine
  • 4 linguri pesmet
  • 1 varf de cutit cu praf de copt
  • 2 dovlecei
  • 2 linguri cu ulei de masline
  • 250 ml ulei pentru prajit
  • 2 catei de usturoi
  • 2-3 fire de marar
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Treceti prin masina de tocat cascavalul impreuna cu feliile de paine. Amestecati intr-un castron cascavalul, painea, ouale, praful de copt, sarea si piper dupa gust. Omogenizati bine compozitia, apoi cu palmele umezite formati mici bilute si treceti-le prin pesmet. Prajiti-le in ulei bine incins, la foc mare timp de trei, patru minute, dupa care scoateti-le pe servetele absorbante.

Citeste si Reteta zilei: Lasagna, rasfat in concediu

Spalati dovleceii si, fara a-i curata de coaja, taiati-i in rondele de circa cinci milimetri grosime. Incingeti intr-o tigaie uleiul de masline si rumeniti in aceasta un catel de usturoi. Dupa un minut, scoateti usturoiul si puneti rondelele de dovlecel presarate cu sare si piper.

Prajiti-le la foc potrivit cate doua minute pe fiecare parte, apoi spre final puneti catelul de usturoi ramas, tocat marunt.

Dovlecelul

Bogat in vitamine si minerale, dovlecelul este un aliment diuretic, laxativ si emolient. Fiind usor digerabil, este foarte potrivit in alimentatia copiilor, a convalescentilor si a batranilor. Gatit la aburi, este tolerat chiar si de catre bolnavii cu afectiuni gastrice, cum ar fi colita sau ulcer. Ajuta foarte mult in hepatite decompensate fiind un adevarat aliment de protectie pentru ficatul bolnav.

Dovlecelul nu contine grasimi, in schimb are un continut bogat de apa si de fibre. Totodata, dovlecelul este o sursa excelenta de vitaminele B6, B12, C, K, folati si minerale, cum ar fi potasiu si mangan. Sucul de dovlecel, de asemenea, contine fitonutrienti antioxidanti si antiinflamatorii, potrivit Food Revolution.

Consumul de dovlecel reduce incidenta de a face constipatie sau de a avea alte probleme digestive. Datorita continutului important de fibre si de electroliti, dovlecelul este necesar pentru sanatatea sistemului digestiv.

Citeste si Reteta zilei: Chiftelute de pui pentru copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here