Medici mai bine pregatiti pentru cei 5000 de copii care sunt internati anual din cauza accidentelor prin arsuri

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" in calitate de autoritate contractanta, clinica de chirurgie plastica si microchirurugie reconstructiva a Spitalului Clinic de Urgenta Judetean Constanta si Spitalul clinic de copii Brasov, in calitate de parteneri nationali, anunta lansarea proiectului "Perfectionare in terapia medico-chirurgicala de urgenta a arsurilor pentru copii de varsta mica (0-4 ani) la nivel multiregional. Proiectul isi propune sa realizeze formarea profesionala specifica in terapia medico chirurgicala de urgenta a arsurilor prin folosirea sistemului de videoconferinta si utilizarea platformei de instruire elearning.

Grupul tinta al proiectului este alcatuit din 1690 de cadre medicale reprezentand 560 de medici si 1130 asistenti medicali. Potrivit specialistilor, arsura este unui dintre cele mai devastatoare accidente, cu risc vital major, tratament indelungat si consecinte psihologice si sociale semnificative. Interventia terapeutica eficienta in arsuri presupune un grad complex de pregatire a acadrelor medicale, dotare si organizare specifica si abordare specializata.

In Romania, se estimeaza ca anual se interneaza din cauza arsurilor circa 12.000 de adulti si aproximativ 5000 de copii. Rata mortalitatii prin arsura este mare la nivel national, inconditiile unui sistem de asistenta incoerent si a lipsei de specializari in tratamentul arsurilor. Prin acest proiect, se asigura transferul protocolului terapeutic si a informatiilor necesare asistentei specifice arsurilor si omogenizarea cunostintelor medicale in vederea cresterii ratei de vindecare.

Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, manager al proiectului si seful Clinicii de Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva si Arsuri a Spitalului Grigore Alexandrescu a precizat ca spera ca prin acest proiect se va putea raspandi topicul de tratare a copiilor de 0-4 ani in unitatile medicale ce asigura jumatate din cazuistica tarii noastre, respectiv Bucuresti, Constanta si Brasov. Valoarea terapiei medico-chirurgicale pentru un copil de până la patru ani care a suferit arsuri pe 80 la sută din corp se ridică, în România, la 25.000 de euro, în timp ce la un spital ultraperformant din America poate ajunge la un milion de dolari, spun specialiştii.

"Dacă vorbim de un spital normal din America, un astfel de caz costa 600.000 de dolari, în timp ce la un spital din Anglia costurile sunt undeva la 400.000 de lire sterline. 55 la sută din costurile percepute în străinătate presupun insa salariile cadrelor medicale implicate în tratarea unui pacient, pentru că, dată fiind complexitatea unui astfel de caz, numărul pesonalului medical cu care pacientul intră în contact se ridică la zeci de persoane. Alte 15 procente din aceşti bani se duc pe medicaţie", a explicat prof. dr. Dan Mircea.

Anual, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" sunt trataţi pentru arsuri de diverse tipuri circa 1.000 de copii cu vârste până în 16 ani. Mai mult de jumatate dintre acesti au varste intre 0 si 4 ani, iar pana la 300 fiind cu arsuri foarte grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here