„Mary Poppins Revine”, o poveste despre optimism, dragoste si puterea vindecatoare a rasului

In noua mega productie marca Disney „Mary Poppins Revine”, un musical original care tese noi aventuri pentru celebra dadaca, Mary Poppins e gata sa ofere o mana de ajutor tinerei generatii a familiei Banks, care se confrunta cu o pierdere personala grea.

Filmul „Mary Poppins Returns/ Mary Poppins Revine” este distribuit de Forum Film Romania si are premiera in Romania pe 21 decembrie.  In regia lui Rob Marshall si plecand de la un scenariu original semnat de David Magee, noua productie ii are in distributie pe Emily Blunt, Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Julie Walters, Pixie Davies, Nathanael Saleh, alaturi de Colin Firth si Meryl Streep. Acest musical are coloana sonora semnata de Marc Shaiman, iar versurile sunt semnate de Shaiman si Scott Wittman.

O poveste nou-nouta

In Londra de dupa Marea Criza (atunci cand cartile au fost scrise), Michael Banks (interpretat de Ben Whishaw), acum un adult care are propria familie, lucreaza temporar pentru o banca londoneza, aceeasi la care au lucrat si tatal si bunicul lui. Locuieste cu cei trei copii ai sai, Annabel (Pixie Davies), John (Nathanael Saleh) si Georgie (Joel Dawson), insa vremurile sunt grele. Banii lipsesc, ca urmare a crizei financiare, iar stresul este inevitabil. O tragedie personala loveste din plin familia Banks: moartea sotiei lui Michael. Casa este in degringolada, in ciuda eforturilor menajerei. Sora Jane (Emily Mortimer) da o mana de ajutor ori de cate ori poate, insa e prea des ocupata cu campaniile destinate muncitorilor exploatati. Copiii sunt obligati sa se maturizeze prea devreme, sa isi asume prea multe responsabilitati pentru varsta lor, ceea ce face ca bucuria copilariei si entuziasmul ludic sa dispara din vietile lor.

In plus, relatia lui Michael cu propriii copii se deterioreaza pe zi ce trece, iar lichidatorul bancii, Mr. Wilkins (Colin Firth), da tarcoale casei, amenintand cu inceprea procedurilor de executare pentru neplata creditului.

Totul se schimba, insa, odata cu aparitia celei mai bune dadace din lume, Mary Poppins (Emily Blunt), ale carei talente unice transforma orice treaba domestica intr-o aventura fantastica. Uimitor, desi timpul a trecut, Mary Poppins e la fel de tanara ca atunci cand Michael Banks era copil.

Cu ajutorul unui bun prieten, Jack (Lin-Manuel Miranda), Mary Poppins ii atrage pe copiii familiei Banks in aventuri de neuitat si ii introduce in lumea excentrica a lui Topsy (Meryl Streep), verisoara ei, reinstaurand rasul, dragostea si optimismul in casa familiei.

Cand orice e posibil

„Mary Poppins a fost primul film pe care l-am vazut in copilarie si mi-a deschis mintea, m-a invatat sa iubesc filmele, mai ales musicalurile si aventura. Am fost coplesit cand Disney mi-a cerut sa duc mai departe pe marele ecran aventurile semnate de PL Travers. A fost unul dintre visurile mele sa concep  un musical original plecand de la filmul clasic al copilariei mele”, spune regizorul Rob Marshall.

Cu o vasta exprienta in producerea si regizarea musicalurilor, Marshall este vazut de colegii de platou despre un vizionar care stie sa imbine clasicul cu modernul si sa aduca la viata o poveste minunata.

„Rob Marshall este foarte meticulos in abordarea sa, transforma fiecare cadru si scena intr-un numar splendid de musical, le da viata actorilor asa cum nimeni nu o mai face”, afirma producatorul Marc Platt.

Scriitorul PL Travers a creat personajul Mary Poppins pentru prima data in 1934, iar in urmatorii 50 de ani a publicat inca sapte carti care au tesut nenumarate aventuri in jurul povestii originale a celebrei dadace.

„E clar ca sunt multe povesti posibile de spus, iar dupa ce am terminat de citit toate cartile, am decis sa facem un film cu totul altfel. Astfel, in centrul noii povesti din film sta tema recurenta a lui Travers ca pe masura ce imbatranim devenim cinici si nu mai putem privi viata cu ochii de copii”, spune regizorul.

Scenariul semnat de David Magee plaseaza actiunea la 24 de ani distanta de la actiunea primului film in care Michael si Jane erau copii. Acum cei doi sunt adulti, iar acest nou musical este despre cum sa depasesti un moment dificil si sa regasesti bucuria intr-o perioada foarte grea.

„Am pastrat esenta operei lui Travers, continuand mostenirea lumilor minunate pe care el ni le-a lasat si, in acelasi timp, ne-am imaginat o poveste nou-nouta, cu muzica originala, pe care am facut-o accesibila publicului de toate varstele”, mai spune Rob Marshall.

Coloana sonora este munca lui Marc Shaiman ( cunoscut pentru muzica din serialul de comedie „South Park”) si a lui Scott Wittman, care au compus impreuna noua cantece originale.

De la bun inceput Emily Blunt a fost alegerea echipei de productie pentru rolul protagonistei. Actrita a acceptat imediat si spune ca a fost flatata ca a primit acest rol. „Am avut ceva emotii, mai ales ca personajul din primul film este atat de inradacinat in mintea fanilor lui Mary Poppins. Mi-am pus intrebarea cum voi reusi sa imi apropii personajul si m-am aruncat direct in cartile lui Travers pentru a-mi gasi propria voce”, afirma Emily Blunt.

„Rob Marshall mi-a prezentat noul personaj intr-un mod care m-a entuziasmat teribil:  Mary Poppins avea un plan enigmatic, dar era si foarte eleganta si amuzanta. Am privit-o drept o persoana un pic mai severa si am suprapus imaginea asta peste sentimentul de confort pe care l-am avut in copilarie, la prima intalnire cu ea. Iubesc felul in care poate sa zboare si sa indrepte lucrurile cand totul merge prost”, mai spune actrita.

„Emily a creat propria versiune a personajului, intr-un mod cu totul unic si special, care pleaca de la felul in care e oglindita Mary Poppins in carti”, spune Marshall, care adauga ca Emily Blunt este foarte amuzanta si calda, ceea ce o face o actrita exceptionala care poate sa cante si sa danseze minunat.

Mary Poppins n-ar putea face minuni fara ajutorul unui drag prieten, un lampas, Jack, interpretat magistral de Lin-Manuel Miranda. „Miranda aduce atata bucurie in film, toata lumea stie ca e un compozitor minunat si un scriitor foarte talentat, insa putini stiu ce actor extraordinar si ce cantaret si dansator priceput e”, spune regizorul.

„Personajul meu este cu totul magic. Jack are grija de luminile din Londra, e cel care le aprinde seara de seara si le stinge la rasaritul soarelui, dar e si cel care porneste intr-o aventura incredibila alaturi de Mary Poppins, aducand lumina tuturor celor din jurul lui”, explica Miranda.

O mega productie

Producatorii au ales sa filmeze in diverse locuri din Londra, tocmai pentru a da filmului acea nota aparte de realism. Printre punctele cheie unde au fost montate platourile de filmare se numara si catedrala Sf. Paul, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, celebrele strazi Cowley si King Charles, bursa londoneza etc.

Fiecare colt in care s-a filmat a necesitat montarea de lumini speciale care sa complimenteze atmosfera filmului. Nu intamplator piesa de deschidere din musical se numeste Sub cerul londonez” si, desi vremurile sunt tulburi, melodia in sine este o scrisoare de dragoste despre oras.

A fost nevoie de numeroase ore de documentare pentru a crea atmosfera specifica Londrei anilor ’30, iar munca asidua se vede in amplele decoruri folosite pentru a crea, de exemplu, aleea Cherry Tree (a durat 18 saptamani sa fie gata), magazinul lui Topsy (care a presupus o munca de sapte luni) sau interiorul casei Banks si enormul parc abandonat.

Nici munca la cele 448 de costume originale din musical nu a fost mai usoara. Multi premiatul designer de costume Sandy Powell a muncit peste noua luni la ele, cu ajutorul a numerosi croitori, pictori, designeri etc.

„Nu exista nimeni mai talentat ca Sandy Powell. Intelege personajele, povestea si are o intuitie fabuloasa cand vine vorba de culori si modele, si o imaginatie pe masura”, spune producatorul Marc Platt.

Un alt element de productie care face filmul cu totul special este faptul ca regizorul Rob Marshall a apelat la peste 70 de animatori pe care i-a recrutat special ca sa creeze animatii 2D, potrivite sa redea acea nostalgie specifica primului film. Astazi animatiile 2D sunt considerate o forma clasica de arta, iar designerii implicati in proiect au petrecut peste 16 luni sa creeze toate animatiile din film.

Vezi TRAILER

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here