Evenimente pentru copii asociate festivalului Enescu. Calatorii cu papusi si muzicieni

muzica clasica copii festival

Mai multe evenimente pentru copii vor avea loc ca parte a programelor asociate editiei 2019 a Festivalului International „George Enescu. Doua calatorii muzicale pentru copii, pe doua continente propun asociatia „Clasic e fantastic” si Teatrul Odeon, in zilele de 21 si 22 septembrie, la ora 11.00. Traseul va incepe la New York. Alaturi de membrii trupei „Clasic e fantastic”, pianistul de jazz Puiu Pascu va demonstra cum s-au combinat in compozitiile lui George Gershwin acordurile si ritmurile pline de culoare din jazz cu cele din muzica clasica. Povestea implica si o pisica, doi soricei, joc de papusi si abunda in pasaje relevante din mai multe lucrari ale celui care, in numai 39 de ani de viata, a reusit sa marcheze puternic compozitia clasica, aducand in sala de concert sonoritati inedite.

Citeste si Vacanta pusa pe sotii la Muzeul Municipiului Bucuresti

Urmatoarea destinatie a calatoriei muzicale, din data de 22 septembrie, va fi Europa, mai precis Italia si Elvetia. Se va vorbi despre Rossini si aventurile lui, despre cum a devenit pana la urma un extraordinar muzician desi nu parea sa fie interesat de mai nimic. Vom afla despre influenta exercitata de lucrarile lui Mozart si despre fascinatia pe care Rossini a avut-o pentru combinatia dintre cuvant si muzica, pentru vocea umana si asocierea ei cu instrumente. Apoi calatoria continua in Elvetia, pe urmele lui Wilhelm Tell.

„Clasic e fantastic – Copilaria marilor muzicieni sunt spectacole de teatru şi muzica ce se adreseaza copiilor intre 3/4 şi 8/9 ani. Povestea spune ca doi şoricei, Sica şi Rica au trait, pe rand, in vioara lui Antonio Vivaldi, in orga lui Johann Sebastian Bach, in biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, in clavecinul lui Ludwig van Beethoven, in pianul lui Frédérik Chopin, in camaruţa lui Richard Wagner, in gradina din faţa casei lui George Enescu… Astazi, batranul Sol povesteşte ce lucruri minunate a aflat de la stra-stra-bunicii lui despre copilariile acestor mari compozitori, despre bucuriile şi tristeţile lor, despre munca obositoare de zi cu zi in faţa instrumentului, incepand chiar de la varste foarte mici, despre calatoriile lungi şi obositoare ale celor consideraţi copii minune, pe care intreaga Europa dorea sa ii vada şi sa ii asculte şi mai ales despre felul in care toţi au invaţat sa scrie muzica şi sa se bucure de ea”, spune Cristina Bohaciu Sarbu, initiatoarea programului „Clasic e fantastic”.

„Clasic e Fantastic” participa de patru editii cu programe asociate in cadrul Festivalului International „George Enescu” si este unul dintre programele consacrate de educatie muzicala pentru copii.

Proiectele asociate editiei din acest an a Festivalului International „George Enescu” includ manifestari diverse, pe langa cele 84 de concerte desfasurate timp de 23 de zile in patru sali din Bucuresti. Peste 120 de evenimente muzicale in aer liber, in spatii neconventionale, in parcuri, in cladiri de business se vor desfasura intre 31 august si 22 septembrie in Bucuresti, acoperind atat preferinte ale publicului adult cat si invitatii spre ascultare si joaca muzicala, pentru copii si tineri.

In mod special pentru copii va exista si o editie „Festivalul Enescu al Copiilor”, la Opera comica pentru copii, care va prezenta cu ajutorul unor ghizi muzicali, actori si muzicieni, piese clasice, adaptate varstelor mici. O parte din proiectele in aer liber au in vedere accesul copiilor la forme diferite de spectacol, vor include activari muzicale, joaca cu sunete, coregrafii. De asemenea, transmisiunile live din Piata „George Enescu” vor permite tinerilor melomani sa asculte marile concerte intr-un mediu mai relaxat.

„Ne dorim ca Festivalul sa fie o sarbatoare a muzicii clasice pentru un public cat mai divers, sa se bucure cat mai multi de faptul ca Festivalul ofera prezenta atator artisti de talie mondiala, atrasi de reputatia si talentul lui George Enescu. Programele pentru copii au o importanta capitala, pentru ca deschid apetitul pentru muzica, creaza obisnuinta in a face din ascultarea ei o bucurie si pastreaza peste generatii memoria unui talent exceptional din Romania”, adauga Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului International „George Enescu”.

Vezi si Activitati de vacanta

Programul dedicat copiilor debutezeaza sambata, 21 septembrie, ora 11.00, in Sala mare a Teatrului Odeon, cu ”George Gershwin si povestea unei rapsodii «in blue»”. Isi dau concursul Filip Ristovschi, Selina Colceru, Monica Ciuta, Irina Sarbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru si Raluca Ouatu. Invitat special este pianistul Puiu Pascu. Coregrafia este semnata de Selina Colceru.

Duminica, 22 septembrie, tot la ora 11.00, Teatrul Odeon gazduieste in Sala mare ”Rossini si povestea lui Wilhelm Tell”. Distributia spectacolului este alcatuita din Filip Ristovschi, Selina Colceru , Monica Ciuta, Irina Sarbu, Alexandra Laura Badea, Alexandu Unguru si Raluca Ouatu.

Pentru ambele spectacole conceptia papusilor este semnata de Aurelia Olteanu, scenariul, de Cristina Sarbu, iar regia ii apartine Monicai Ciuta. Decoruril si costumele ambelor montari sunt realizate de Valeria Cristia si Sanziana Tarta.

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte.

Sursa: Mediafax

Citeste si Burse pentru liceeni la primul festival de antreprenoriat din Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here