De ce sa alegem carti ilustrate pentru copii?

Colectia de carti pentru copii cuprinde carti scrise special pentru cei mici – ilustratii colorate si variate, basme, povesti fantastice, lectii de viata sau povesti bazate pe evenimente reale care fac parte integranta din propria copilarie. Chiar daca numele autorului de multe ori este uitat, micii cititori isi vor aminti cu drag povestea, personajele sau emotiile traite in urma lecturii. Acest lucru se intampla datorita ilustratiilor, care au un rol foarte important in lectura pentru copii. Copiii sunt mult mai predispusi sa retina imagini vizuale si sa asocieze anumite mesaje sau fapte cu ilustratii.

Indiferent de tematica abordata, majoritatea colectiilor de carti ilustrate pentru copii sunt folosite cu scop pedagogic si recreere, acest lucru fiind vital in procesul de dezvoltare inca de la varste fragede.

Etapele prin care trece o relatie a copilului cu o carte este uimitoare:

  • Cartile moderne pentru copii mici atrag atentia unui copil pentru ca se disting prin diversitatea lor si stralucirea ilustratiilor, astfel la inceput copilul o priveste, o miroase si asculta glasul bland care ii citeste;
  • Cu ajutorul cartilor, bebelusul invata culorile, numerele, formele si obiectele; invata primele sale cuvinte.
  • Treptat, copilul analizand ilustratiile, incepe sa fie interesat si de continutul cartilor.
  • La o anumita varsta, copilul incepe a citi singur, alegand si selactand cateva carti preferate pe care le va rasfoi si citi de o sumedenie de ori.

Dar toate acestea se vor intampla treptat. Pentru a intelege ce se intampla in carte, pentru inceput, copilul ii cere parintelui sa-i citeasca. Un rol semnificativ in utilizarea literaturii pentru copii il are citirea unor carti copii cu voce tare. Atunci cand copilul are o varsta frageda si nu stie inca sa citeasca singur, are nevoie de compania unei persoane apropiate cu care se simte in siguranta si care si-a gasit timp pentru el. Impreuna pot discuta ceea ce au citit si se pot distra de minune.

Bine de stiut:

Cartile cu continut diferit il pot ajuta pe copil sa inteleaga mai bine modul in care functioneaza lumea si, poate, chiar sa-l ajute sa rezolve probleme in viitor. Astfel, cartile pentru copii modeleaza in mare masura valorile si viziunea asupra lumii a copilului. Basmele sunt in mod traditional un instrument eficient in aceasta directie: in basme, personajelor li se atribuie anumite roluri si, in majoritatea cazurilor, binele triumfa asupra raului.

Parintii ar trebui sa isi rezerve timp in fiecare zi pentru a le citi cu voce tare copiilor. Acest lucru dezvolta imaginatia copiilor, ii face sa gandeasca si sa rationalizez, le ofera amintiri placute, le dezvolta obiceiuri sanatoase si le dau sansa sa aiba modele de urmat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here