Cum sa-i formezi celui mic dragostea de carti pentru copii?

Probabil nici o alta activitate nu are un impact atat de puternic asupra dezvoltarii, educatiei si emotiilor unui copil asa ca lectura in comun. Citind carti pentru copii, contribuim la dezvoltarea vorbirii si a imaginatiei copilului, invatam sa ne concentram si sa petrecem timp calitativ alaturi de copilasul nostru. Datorita cartilor, copiii si parintii obtin un camp urias de conversatie, discutand diverse situatii, argumentand „cine a facut bine si cine a facut rau si de ce?”. In plus, citirea poate fi un ritual minunat de seara, deoarece ajuta la calmare si la consolidarea relatiilor dintre parinti si copii.

Daca dorim ca micul nostru explorator sa fie unul pasionat de lecura, trebuie sa fim atenti la ceea ce facem in primul rand noi, ca maturi, si ce exemple le dam. Dragostea de lectura se dezvolta din primii ani de viata si o putem face prin cateva metode sigure:

  1. Fii un exemplu pentru copilul tau. S-a demonstat ca nici o modalitate de a invata copilul sa iubeasca cartile nu este mai eficienta decat prin exemplul propriu. Copiii isi imita parintii in tot si toate, cititul de altfel nu va fi o exceptie.
  2. Decoreaza raftul pentru carti al copilului si plaseaza-l cat mai aproape de el. Eventual poti amenaja un spatiu special pentru lectura, cu iluminare naturala.
  3. Nu interzice copilului sa se joace cu cartile. Pentru cei mai mici, niste carti cu coperta tare sunt cele mai binevenite. Lasa-l sa le poarte dupa el, sa construiasca case sau parcari din ele. Cu cat va creste, va intelege rolul unei carti si va invata sa le pretuiasca la justa lor valoare.
  4. Cand alegem din seria de edituri pentru copii sa ne asiguram ca alegem carti vesele, frumos ilustrate si cu povesti din care avem ce invata.
  5. Citeste cu voce tare. Copiii adora cand li se citeste cu voce tare, punand accent pe cuvintele cheie si schimband intonatia de la un personaj la altul. Lectura cu voce tare dezvolta atentia, imaginatia copilului, imbunatateste functia creierului si formeaza abilitati de citire expresiva.
  6. Ofera-i cat mai des copilului tau carti cu povesti, fie ca este o zi de nastere, ziua copiilor sau pur si simplu o zi din saptamana. Acest gest cu siguranta il va face curios si dornic sa rasfoiasca cartea cea noua. Nu refuza cand te roaga sa i-o citesti, chiar daca in acel moment nu prea ai chef sa o faci.

Cand alegem carti pentru copii trebuie sa intuim ce carti ii pot capta atentia anume copilului nostru, deoarece lumea povestilor e atat de mare si ar fi prea plictisitor ca tuturor copiilor sa placa aceeasi carte.

De la frageda copilarie pana la adolescenta, o modalitate buna de a introduce copilul in lumea fantastica a cartilor este de a citi carti bune alaturi de el. Cartile ii ajuta pe copii sa isi dezvolte un vocabular coerent, sa indrazneasca sa vorbeasca despre propriile sentimente si sa se confrunte cu ele. O carte este primul prieten de nadejde din copilarie.

1 COMENTARIU

  1. Cartile personalizate sunt o noua modalitate de a apropia copiii de lectura.
    Eroul din poveste este tocmai copilul care primeste cartea. Cartile au chiar pe prima pagina dupa titlu si poza copilului si un mesaj/dedicatie din partea parintilor sau a celor dragi care ii ofera cartea.
    Aceste detalii il fac sa se indragosteasca de acea carte si sa o citeasca fara nicio obligativitate. Iar dupa cum bine se stie, dragostea de lectura apare si se intensifica odata cu cititul.
    La varste foarte fragede este de asemenea important ca parintii sa citeasca copiilor in permanenta si sa fie un exemplu pentru ei, citind si iubind cartile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here