Copiii care fac sport in mod regulat au rezultate mai bune la invatatura

Participarea la diverse activitati fizice de la varste fragede are consecinte psihologice benefice asupra copiilor, astfel ca cercetatorii au demonstrat ca la varsta copilariei si adolescentei sunt necesare 60 de minute de sport pe zi pentru o viata sanatoasa, de doua ori mai mult decat in cazul adultilor.

Potrivit unor cercetari citate de Nestle Nesquik pe 58.000 de tineri din S.U.A., Canada, Australia si Marea Britanie se pare ca cei cu o conditie fizica mai buna obtin si performante mai bune la scoala. Activitatea fizica regulata ii ajuta pe copii sa aiba rezultate scolare bune, practicarea sportului ajutand la oxigenarea optima a creierului si conducand astfel la cresterea capacitatii de intelegere si memorare a copiilor, mai ales a celor de varsta gimnaziala. Cu toate acestea, numeroase studii arata ca, la nivel mondial, foarte multi copii nu se implica suficient in activitati sportive, fie ca este vorba despre sportul organizat in cluburi sportive, sub indrumarea unui antrenor sau activitati individuale.

De foarte multe ori, motivele invocate de parinti sunt problema distantei si a transportului, lipsa oportunitatilor in zona in care locuiesc sau lipsa timpului. Nestle Nesquik ii indeamna pe parinti sa ii convinga treptat pe copii sa se implice in activitati sportive, pentru ca la varsta maturitatii sa continue sa faca sport in mod frecvent.

“Sportul intr-un cadru organizat aduce multiple beneficii dezvoltarii fizice si psihice ale copiilor si adolescentilor, intrucat prin intermediul sportului, se obtine nu numai o excelenta conditie fizica, ci se dezvolta un respect de sine ridicat. in plus, copiii care participa la activitati fizice sunt mai disciplinati, perseverenti si deprind bune abilitati de socializare.”, declara Elena Casapu, specialist Nestlé in nutritie.

Tendinta naturala a copilului, inca de la varsta prescolara, este de a face miscare, insa, fiecare copil are anumite preferinte pentru activitatile fizice, iar acestea se pot diferentia in functie de varsta. De aceea, parintii trebuie sa ia in considerare activitati usor de invatat pentru copilul lor, astfel incat sportul sa nu devina o corvoada.

Pentru ca fiecare copil sa sustina din proprie initiativa o activitate sportiva, Neste Nesquik recomanda tipurile de miscare, in functie de abilitatile varstei. Astfel, pana la varsta de 5 ani, copiii prefera alergarea usoara, dansul, aerobicul, mersul pe bicicleta sau jocul in apa. Copiii cu varste intre 6 si 7 ani au un grad mai mare de concentrare si isi coordoneaza mai bine miscarile, avand capacitatea de a urma ordinele antrenorului. Pentru ei ar fi interesant sa joace fotbal, tenis, sa invete arte martiale sau sa inoate. De la varsta de 8 ani, copilul poate urma orice tip de activitate sportiva, inclusiv sporturi de contact, sub o atenta indrumare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here