Avocado, alimentul complet

Aparut recent pe piata romanesca, avocado a fost considerat mai degraba un moft decat un aliment sanatos, plin de nutrienti. Fruct exotic, cu forma ovala (asemanatoare unei pere) si coaja verde-inchis sau brun-violacee, avocado creste in zonele cu clima tropicala. Pulpa acestui fruct este untoasa, galben-verzuie, iar gustul este similar cu cel al nucilor verzi. Coaja nu este comestibila. In mijloc vei descoperi un sambure mare, din care se extrage uleiul de avocado, folosit cu succes in tratamentele cosmetice, pentru revigorarea tenului. Totusi, exista si soiuri de avocada fara samburi. Fructele se coc doar dupa ce sunt culese. Avocado are un continut bogat in grasimi mononesaturate, de care creierul bebelusului are nevoie pentru a se dezvolta. De asemenea, este o sursa importanta de vitamina C, sursa buna de fier, vitamina A, calciu, aminoacizi esentiali si proteine, aceste calitati facandu-l necesar in dieta bebelusilor, caci inlocuieste cu succes carnea, ouale si braza. Studiile au demonstrat ca avo­cado contine 14 minerale, care stimuleaza cresterea. Mai mult decat atat, avocado este usor de digerat si nu necesita preparare termica. Nutritionistii considera avocado un aliment complet, ce poate sa inlocuiasca cu succes o masa. Ei sunt de parere ca acest fruct trebuie consumat mai mult ca fel de mancare decat ca desert. Amestecat cu alte fructe si legume, avocado reprezinta un aliment ideal pentru copii, indicat chiar din primele luni ale diversificarii.

Cateva sfaturi practice

Pentru a avea siguranta unui fruct delicios, avocado trebuie ales cu grija. Fructul trebuie sa fie ferm, insa nu foarte tare. Fructele prea tari nu sunt coapte, au un gust fad si nici nu pot fi pasate la blender, in timp ce fructele foarte moi sunt deja trecute si amare. Este de preferat sa cumperi un fruct necopt, caci se coace in cateva zile, la temperatura camerei. Fructul copt poate fi pastrat 2-3 zile in frigider. Cele mai usoare combinatii, bine ac­ceptate de bebelusi, sunt banana cu avocado si marul cu morcov si avocado. De asemenea, avocado poate fi combinat si cu branzica, obtinandu-se o mancare gus­toasa si hranitoare.

Reteta Guacamole

Ingrediente: 1 avocado care va ceda la presare, 2 catei de usturoi zdrobiti, 2 fire ceapa verde sau o ceapa mica tocata marunt, 1 rosie tocata marunt, 1 ardei gras rosu tocat marunt, zeama de la o jumatate de lamaie.

Mod de preparare: Avocado se va transforma in pasta si se amesteca cu toate celelalte ingrediente. E delicios  si se poate asemana cu gustul salatei de vinete. Se poate manca pus pe o frunza de varza, salata, paine, cu felii de ardei, ciuperci sau ca atare. La reteta se pot adauga si alte ingrediente precum ardei iuti, seminte de in sau floarea sorelui, masline.

Trebuie consumat imediat, deoarce isi schimba culoarea si gustul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here