Te intrebi de ce nu te asculta copilul? Poate pentru ca nu intelege EXACT ce are de facut?

Imagine de Tim Kraaijvanger de la Pixabay

“Te rog, sa-ti pui pijamaua, puiule” ii spun copilului meu de 3 ani. Ma priveste si clipeste cu ochii ei mari si frumosi. “Nu vreau sa-ti mai spun o data acelasi lucru”, insist eu. Acelasi clipit, dar fara a schita vreo miscare, scrie o mama pe mother.ly.

De multe ori sunt in situatia aceasta, in care ii spun sa faca ceva (pentru ca doresc sa o incurajez sa devina incet-incet mai independenta) si, pur si simplu, nu face ceea ce-i spun. De ce nu vrea sa ma asculte? Si cum sa fac astfel incat sa ma asculte, protejandu-mi nervii, dar si fara sa ridic vocea la ea?

Apoi, intr-o zi, cand tot insistam sa-si puna ea singura pijamaua, m-a privit si mi-a spus incet: “Dar nu stiu cum…”.

Si atunci m-a lovit realitatea. Poate ca nu mi-am dat seama de ce are nevoie ea: avea nevoie sa ma pun in locul ei si sa incerc sa inteleg asa cum poate gandi si cum poate intelege un copil de 3 ani. Poate ca puiul meu nu incerca sa protesteze mereu la toate acele cerinte pe care le aveam fata de ea, poate ca doar era confuza in acel moment, nu stia exact ce are de facut sau cum sa procedeze.

Adulti fiind, uneori uitam ca un copil are nevoie de instructiuni simple, concrete, de reguli pe care sa le inteleaga, de informatii cat mai accesibile sau potrivite pentru varsta lui.

De exemplu: atunci cand ii spui copilului sa-si puna pijamaua, s-ar putea sa intampine dificultatea de a nu intelege cu ce anume ar fi bine sa inceapa. Iar o idee buna in acest caz este sa imparti cerinta ta in cativa pasi, oferindu-i instructiuni simple. “Gaseste maneca stanga, tine cu mana dreapta de varful manecii, in timp ce tragi manuta stanga in interior, pana aici. Apoi faci la fel si cu cealalta. Apoi tragi tricoul/pijamaua pe cap. Uite asa.”

Am incercat aceasta “tehnica” de a imparti o sarcina in cativa pasi sau instructiuni simple si am fost placut surprinsi cand am vazut ca fiica noastra a inteles si a procedat dupa cum am ghidat-o (dar si cum ne-am dorit!). Deci nu era defensiva, nu incerca sa ne enerveze, sa protesteze, ci pur si simplu, copilul nu stia cum sa execute ceea ce i-am cerut!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here