Stresul si conflictele dintre parinti afecteaza bebelusul din burtica

Ultimele rezultate in domeniu explica de ce unii dintre copii, la o varsta atat de frageda, se confrunta deja cu probleme emotionale. Astfel, conflictele si stresul izbucnite intre parinti, in perioada cand mama se afla in perioada de sarcina, vor duce ulterior la probleme emotionale si de comportament la copiii in varsta de doi ani.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge, Birmingham, Ney York si Leiden sustin ca fiecare dintre cupluri necesita sprijin si ajutor atat inainte, cat si dupa ce copilul s-a nascut, scrie Science Daily. Cercetarea a fost publicata recent in jurnalul medical britanic „Dezvoltare & Psihopatologie”.

Citeste si Sotia e fericita? Atunci intreaga familie va fi fericita!

De altfel, au luat parte la studiu 438 de cupluri care au devenit parinti pentru prima data urmarindu-se evolutia cercetarii in a patra, a 14-a si in a 24-a luna, dupa nasterea copilului. Starea de bine a mamei a avut un impact direct asupra comportamentului copilului in varsta de doi ani. Mamele care s-au confruntat cu stari de anxietate si care au resimtit stresul in prenatal au fost mult mai predispuse sa aiba un copil furios, nelinistit si nerabdator.

De asemenea, concluzia la care au ajuns specialistii arata cum cel mic ajunge sa devina nefericit, ingrijorat si „plangacios”, iar asta din cauza problemelor in relatia de cuplu a parintilor. Desi au mai existat alte studii de specialitate, acesta, aparut recent, implica pentru prima data ambii parinti, pe durata unui interval de timp indelungat, concentrandu-se asupra comportamentului copilului pana la varsta de doi ani.

,,Aceste noutati demonstreaza cum problemele de sanatate mentala ale parintilor, in timpul perioadei de sarcina, au un impact unic in viitoarele probleme de atitudine ale copilului”, explica coautoarea studiului, dr. Rory Devine, psiholog in cadrul Universitatii din Birmingham.

Citeste si Vacantele cu parintii ii fac pe copii mai fericiti

Folosindu-se de chestionare si de interviurile personale, atat mamele, cat si tatii au raportat simptomele de anxietate si de depresie in cel de-al treilea trimestru de sarcina, dar si atunci cand bebelusul avea patru, 14 si 24 de luni de viata.

Daca pentru viitoarele mamici perioada dupa nastere este dificila, pentru tati poate fi o experienta traumatizanta, asa cum se arata intr-o alta cercetare asemanatoare, publicata in iulie anul acesta.

„Aceste studii sugereaza ca ambii parteneri de cuplu au nevoie de sprijin si de comunicare inainte si dupa perioada de sarcina pentru a se putea pregati, mai bine si mai usor, pentru aceasta tranzitie din viata lor”, a mai precizat dr. Sarah Foley, unul dintre autorii cercetarii.

Citeste si Familie amestecata: sotia tatalui, sotul mamei, dar copiii ce simt?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here