Statul acasa cu copilul: avantaje si dezavantaje

Atunci cand spui ca stai acasa cu copilul, cei mai multi isi imagineaza ca ai parte de o viata de lux, in care traiesti fara job, fara sef, fara stresul responsabilitatilor. Dar oare e asa? Afla aici cele mai importante avantaje si dezavantaje ale statului acasa cu copilul.

Citeste si: Fii prezent in viata copilului tau! Prezent cu adevarat!

Esti mereu acolo! 

Acesta este principalul motiv pentru care mama poate decide ca mai bine mai amana sau chiar renunta la job pentru a petrece cat mai mult timp cu copilul/copiii, scrie verywellfamily.com.
Avantaj: vei fi prezenta la toate achizitiile si evenimentele din cresterea si educarea copilului.
Dezavantaj: fiind mereu acolo poti avea deseori senzatia de a fi inchisa, blocata, restransa de a face si alte lucruri.
Sfat: nu renunta la timpul petrecut doar pentru tine, la hobby-uri si pasiuni, la avea grija de sanatatea ta fizica si psihica.

Nu esti niciodata singura

Avantaj: copilul este mereu cu tine si ai mereu cu cine sa petreci timpul.
Dezavantaj: nu poti sa fii singura, uneori nici cand iti doresti putina intimitate la baie.
Sfat: chiar si cu copilul trebuie sa trasezi anumite limite clare.

Citeste si: Stai acasa cu copilul? Esti in vacanta…

Nu lucrezi in afara casei si daca nu-ti doresti sa iesi intr-o zi din casa, poti sa nu iesi!

Avantaj: nu trebuie sa-ti faci griji din cauza traficului sau ca intarzii dimineata la serviciu, ca te intorci seara prea tarziu sau ca nu reusesti sa faci la timp anumite proiecte si sa-si faci griji despre ce va spune seful.
Dezavantaj: iti vor lipsi interactiunea cu colegii de serviciu, satisfactia reusitelor ce tin de cariera, un venit in plus pentru familie si chiar si ritualul de pregatire pentru serviciu: imbracatul, machiatul, aranjatul parului, servietei etc.
Sfat: poti gasi satisfactia conexiunilor cu alti adulti, implicandu-te in activitati de voluntariat sau poti castiga bani, acceptand un job part-time de acasa sau fiind freelancer.

Tu esti cel iti creste copilul! 

Avantaj: pentru ca vei petrece tot timpul cu copilul nu vei avea impresia ca bona, bunica sau educatoarea iti creste copilul. In plus, tu vei fi cea care va detine in totalitate controlul asupra a ce mananca si asupra sigurantei copilului.
Dezavantaj: se creeaza foarte usor o bula care te izoleaza si pe tine si pe copii de restul lumii. Tu ai nevoie si de ceilalti oameni in viata ta, dar si copilul are nevoie si de alti oameni cu care sa petreaca timpul.
Sfat: petrece cat mai des timpul si cu alte mame, cu prietenele si rudele tale. De asemenea, ai grija sa-i planifici si copilului suficiente activitati in care sa interactioneze cu alti copii de varsta lui.

Esti stapana propriului camin

Avantaj: tu decizi si organizezi lucrurile in casa, dupa bunul plac.
Dezavantaj: s-ar putea sa simti ca toate sunt pe capul tau, ca trebuie sa ai grija de mult prea multe sarcini.
Sfat: imparte responsabiliatile cu sotul si copiii, accepta ajutorul altor persoane.

Faci o pauza in cariera

Avantaj: angajatorii au inceput sa fie mult mai deschisi cu angajarea femeilor care au preferat sa stea o perioada acasa cu copilul.
Dezavantaj: s-ar putea sa gasesti si angajatori care privesc decizia ta de a sta acasa cu copilul, drept un angajat care n-a mai dorit sa lucreze.
Sfat: ai grija sa-ti actualizezi CV-ul o data la cateva luni, fiindca ai putea sa te folosesti de timpul respectiv studiind sau urmand cateva cursuri online sau avand activitati de voluntariat sau cu munca pe care o poti face ca freelancer.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

S-ar putea ca situatia financiara a familiei sa nu mai fie ca atunci cand aveai job

Avantaj: pentru unele familii statul acasa a unui parinte poate fi o solutie mult mai buna, decat sa plateasca serviciile unei bone, a unei gradinite, drumul pana la serviciu, nevoia de a avea anumite haine/tinute etc.
Dezavantaj: saltul de la 2 venituri la un singur venit s-ar putea sa fie resimtit de toti membrii de familie.
Sfat: reorganizarea bugetului familiei, taierea unor costuri inutile, alegeri mai practice si mai atente la cumparaturi etc.

Un alt fel de stres

Serviciul aduce un anumit nivel de stres, dar si statul acasa cu copilul cu tot cu grijile pentru camin poate aduce alt fel de stres.
Avantaj: daca iti place si accepti toate aspectele ce tin parenting si reusesti sa zambesti atunci cand copilul ti-a imprastiat toata punga de cereale pe jos, atunci s-ar putea ca nivelul de stres pe care il ai acasa sa fie intr-adevar mult mai mic decat cel de la serviciu.
Dezavantaj: desele crize de furie ale unui toddler s-ar putea sa fie mai stresante decat dead-line-ul sefului. In plus, si reducerea bugetului familiei poate aduce stres.
Sfat: foloseste tehnicile de gestionare a stresului: exercitii de respiratie, meditatie, timp doar pentru tine etc.

Ai o rutina mult mai consecventa

Avantaj: ai mai mult control asupra rutinei intregii familii, in plus nu trebuie sa-ti faci griji pentru lucrurile si evenimentele imprevizibile pe care le poti intampina des la serviciu.
Dezavantaj: rutina deseori poate aduce plictiseala.
Sfat: programeaza-ti saptamanal iesiti in parc, la muzeu, la diverse activitati cu copiii, vizite la rude sau la prieteni etc.

Traducere si adaptare: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Oana Stoianovici, coach transformational: “Este firesc ca o femeie sa fie mai mult decat doar mama!”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here