Singura tara in care tatii isi petrec mai mult timp cu copiii decat mamele

Pentru americani si britanici, tarile nordice au ajuns sa reprezinte un paradis aproape mitic al egalitatii de gen si al armoniei familiale, in care legiuni de tatici fericiti imping caruciorele pe strazi, mamele relaxate se bucura de concedii de maternitate platite pe o perioada indelungata si copiii sunt bine ingrijiti, sanatosi si voiosi, datorita asistentei medicale gratuite, scrie The Guardian.

Finlanda, o tara cu numai 5,5 milioane de locuitori, este singura tara din lumea dezvoltata in care tatii petrec mai mult timp cu copiii lor de varsta scolara, decat mamele.  Mai exact, cu 8 minute pe zi mai mult, conform unui  recent raport al OCDE.

Raportul  Global Gender  Gap descrie Finlanda ca a doua tara cea mai egala din lume in 2016, iar The Economist a evaluat-o recent ca fiind cea de-a treia cea mai buna tara din lume pentru mamele active in campul muncii, intr-un studiu in care combina date privind invatamantul superior, participarea fortei de munca, salariul, costurile de ingrijire a copilului, drepturile de maternitate si reprezentarea in posturile de conducere pentru a descoperi unde femeile au cele mai mari sanse pentru un tratament egal cu al barbatilor la locul de munca.

 

 

Cum sta Romania in Raportul Global Gender Gap

In 2012, in clasamentul egalitatii de sanse intre femei si barbati, Romania se afla pe locul 67 din 135, chiar si in urma Moldovei, care ocupa, atunci, locul 45. Situatia, in loc sa se imbunatateasca, este la fel de ingrijoratoare, pentru ca in raportul pe 2016 ne pozitionam cu 10 locuri mai jos decat acum 4 ani: Pe un neonorant loc 76, ce-i drept, din 144 de tari, dar sub Bulgaria, care se situeaza pe locul 41 si cu mult sub Moldova, care se afla pe pozitia 26 in clasamentul Global Gender Gap de anul trecut.

Cum a ajuns Finlanda aici si ce putem invata de la aceasta mica natiune nordica ce ar putea servi drept model in accelerarea luptei pentru egalitatea de gen si in alte tari, inclusiv pentru Romania? Este o dovada a actiunii colective si a vointei politice, continua The Guardian, a unei traditii puternice a social-democratiei si a unui sistem fiscal adaptat la nevoile cetatenilor. Dar, poate cel mai important lucru pe care trebuie sa-l observam este modul in care Finlanda abordeaza problema: nu este vorba despre ceea ce este bine pentru adulti – este vorba despre ce este bine pentru copii.

„Este o chestiune de egalitate intre femei si barbati, dar este mai mult o problema a drepturilor copilului”, spune Annika Saarikko, Ministrul Finlandei pentru Afaceri de Familie si Servicii Sociale, unul dintre cei sase ministri de sex feminin dintr-un cabinet de unsprezece. „Nu este vorba de dreptul mamei sau de dreptul tatalui, ci de dreptul copilului de a petrece timp cu ambii parinti”.

Citeste si: E natural sa ne ingrijoram de mame, dar cu barbatii cu depresie postnatala ce facem?

Finlanda considera ca parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea copilului. Guvernul ofera barbatilor noua saptamani de concediu de paternitate, timp in care sunt platiti cu 70% din salariu. Si, pentru a incuraja taticii sa profite de acest avantaj, a lansat recent o noua campanie – cu pliante care arata un muncitor din constructii  impingand cu bucurie un carucior – numita… „Este timpul tatilor!”

„Vrem ca tatii sa ia mai mult din concediul parental comun”, spune Saarikko. „Suntem foarte siguri, daca privim studiile, ca legatura dintre copil si tata este foarte importanta – primii ani sunt vitali si credem sa investim in asta”.

In timp ce sustine taticii, Saarikko este, de asemenea, un exemplu potrivit pentru modul in care mamele din Finlanda sunt intr-un anumit grad eliberate de constrangerile maternitatii prin politicile de sustinere ale tarii. Are 33 de ani si are un copil in varsta de trei ani in sistemul public de gradinita cu program de zi. Sotul ei lucreaza cu norma intreaga. „Aici, poti fi o femeie tanara si in acelasi timp si ministru”, spune ea. „Situatia mea nu este anormala. In Finlanda, este normal sa se combine munca si familia – nu este usor, dar nu este nici imposibil. ”

Pozitia actuala a Finlandei reflecta o lunga mostenire a progresului femeilor. A fost cea de-a doua tara din lume care a acordat femeilor dreptul de a vota, iar prima – in 1906 – pentru drepturi politice depline. In prezent, 42% dintre parlamentari sunt femei, in timp ce in SUA, femeile detin doar 19,6% din numarul locurilor din Congres, iar in Romania avem aproape 20% de mandate parlamentare detinute de femei, dupa alegerile din 2016.

„Finlanda a fost o tara saraca, unde femeile lucrau alaturi de barbati pentru ca, dupa razboi, toti trebuia sa muncim pentru a ne plati datoriile fata de rusi”, spune Paulina Ahokas, directorul Tampere Hall, cel mai mare centru de concerte si conventii din tarile nordice. „Dar femeile au fost, de asemenea, implicate in procesul de luare a deciziilor de mult timp, si credem ca asta a adus, in general, spre cele mai bune dintre ele”.

 

Autor: Natalia Bercaru

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here