Sexualitatea empatica

Sexualitatea nu se reduce la orgasm sau la simpla atingere. Sunt implicate toate simturile noastre. Si, cu cat acestea sunt mai ascutite si mai centrate atat pe propriul corp, cat si pe corpul partenerului, cu atat placerea este mai profunda. Necesitatea intr-un cuplu o reprezinta atingerea unei intimitati emotionale profunde prin comunicare deschisa, sinceritate, incredere, respect si deschidere sufleteasca.

Comunicarea empatica, drumul spre placere
– Impartasiti-va sincer gandurile, trairile si starile sufletesti referitoare la relatia de cuplu. Atentie! Ele nu vor coincide neaparat. Deci, lasa deoparte prejudecatile.

– Nu-ti critica partenerul. Invatati sa va intelegeti unul pe altul si incercati sa empatizati.

– Nu folosi ceea ce ai aflat de la partener impotriva lui atunci cand se isca mici certuri.

– Daca nu iti place ceva, comunica-i partenerului. El nu poate ghici. Nu astepta sa se umple paharul ca apoi sa-l versi in intregime, pentru ca nu vei rezolva problemele care te framanta.

– Asculta-ti partenerul, lasa-l sa vorbeasca, nu adopta o atitudine defensiva, nu ridica tonul. Fii sincer/a.

– Intotdeauna aduceti-va aminte de momentele pline de romantism si iubire. Aceste clipe magice fac ca sufletele voastre sa se deschida, iubirea care exista intre voi va va ajuta sa fiti mai intelegatori unul cu celalalt.

– Comunica-i partenerului/ei cum vrei sa fii atins/a, unde, ce pozitii iti plac, ce simti din punct de vedere al excitatiei. La inceput poate parea o discutie destul de incomoda sau mult prea intima. Aceasta aparenta vulnerabilitate va intensifica comunicarea, va spori intimitatea, avand ca rezultat o relatie de cuplu mult mai sincera. Iti vei simti partenerul/a mult mai aproape de tine. Cum se produce placerea empatica.

– In dormitor, acordati-va timp.

– Incepeti prin a va mangaia lent.

– Utilizati toate mijloacele tactile pentru a va simti partenerul/a: buze, limba, degete.

– Intreaba-ti partenerul/a in ce fel doreste sa fie atins(a), sarutat(a), mangaiat(a), care sunt zonele unde doreste sa insisti. Simte trupul partenerului/ei pe indelete.

– Misca-te liber. Nu gandi: Oare ce o sa spuna partenerul(a) daca.
Misca-te in ritmul pe care-l simti, in ritmul dat de senzatiile tale, de starile pe care le traiesti.

– Nu simula prin diferite sunete o placere pe care nu o simti. Chiar daca in filme vedem ca protagonistii scot diverse sunete, tu poti fuziona cu iubitul(a) tau(ta) intr-o liniste totala, daca asa iti place. Emiterea unor sunete pe care corpul tau nu le simte nu fac altceva decat sa te deconcentreze. Nu vei mai simti placerea pentru ca vei fi focalizat/a pe emiterea lor. Vei gandi: Aha, ma atinge acolo, deci trebuie sa scot un sunet pentru ca zona aceea, de obicei, trebuie sa provoace placere. Gresit! Acel acolo, oriunde s-ar afla el, poate provoca placere la unele femei sau la unii barbati, dar nu si tie. Sunetele se emit spontan daca asa simte corpul tau, ele ajuta la relaxare, la exprimarea libera a emotiilor. Nu sunt simple gemete.

– Fii atent la atentie! Focalizeaza-ti, pentru inceput, atentia asupra propriului corp. Nu te gandi la ce ar trebui sa simti sau sa faci in momentul cand esti atins(a). Inchide ochii si simte.

– Cu cat excitatia devine mai intensa, cu atat respiratia devine mai sacadata si mai superficiala. Dar ce se intampla daca reusim sa ne mentinem respiratia calma si profunda? Ramanem centrati pe trairile noastre emotionale. Le vom putea constientiza mult mai bine. Trebuie sa respiram calm si profund inca de la primele atingeri. Exista doua exercitii de respiratie care te vor ajuta sa-ti amplifici nivelul trairilor (exercitiul 1) si chiar sa contopesti trairile tale cu cele ale partenerului/ei (exercitiul 2).

 EXERCITIUL 1
Respiratia sincrona in doi
Calm/a si relaxat/a, incearca sa respiri in ritmul respiratiei partenerului(ei). Gradat, cele doua ritmuri inspiratie si expiratie vor incepe sa se potriveasca. In acest moment, nu mai acorda atentie respiratiei. Sincronizarea ritmurilor respiratorii va continua, iar trairile tale se vor intensifica.

EXERCITIUL 2
Respiratia proprie a celuilalt
Unul dintre voi inspira adanc. Celalalt expira la fel de adanc. Va uniti buzele. Inspirati aerul pe care-l expira partenerul/a si invers. Dupa cateva inspiratii si expiratii in uniune cu partenerul/a, va desprindeti si respirati normal. Puteti relua exercitiul de cate ori doriti. Inspirati si expirati calm si adanc, fara sa va concentrati atentia asupra procesului de respiratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here