Sa petrec timpul cu copilul sau sa fiu gospodina perfecta?

Imagine de Sabine Lange de la Pixabay

Atunci cand te gandesti la o mama care sta acasa cu copilul ce fel de imagine ai in fata ochilor?

Ai cumva intiparita imaginea aceea de la televizor in care mama este perfect coafata, mereu preocupata sa-i fie curata si perfect aranjata casa. Mama care e mereu cu aspiratorul in mana, cu sortul de bucatarie la mijloc, in timp ce copiii sunt la masa, mancand gustari sanatoase. Sau ai imaginea de mama casnica unde lucrurile sunt cam imprastiate, chiuveta de la bucatarie plina cu vase de spalat, cosul cu haine murdare care isi asteapta randul la masina de spalat, iar tu esti undeva pe jos, pe covor jucandu-te cu puiul tau?

Nu stiu ce imagine ai in fata ochilor, dar ideea este ca, atunci cand pierzi mult timp făcând curatenie si aranjand lucruri prin casa, nu prea ai cum sa te ocupi de copil, corect? Si atunci cand te ocupi mai mult de copil, nu prea ai cum sa stai sa speli fiecare vas aparut in chiuveta… Si atunci apare intrebarea: sa petrec timpul cu copilul sau sa fiu gospodina perfecta?

De exemplu, atunci cand esti timp de 5 minute in rol de mama si petreci timpul cu copilul  (adica nu esti doar fizic langa el, ci il asculti, esti implicata, esti prezenta cu adevarat), atunci clar ca in acele 5 minute nu ai cum sa fii si gospodina perfecta. Si atunci alegi: in ce alegi sa „investesti” timpul? In acea casa perfect aranjata sau in acea relatie minunata mama-copil la care visezi?

Da, stiu, e un exemplu simplist (si ciudat), dar sper ca ai inteles ideea!

In ultimele zeci de ani rolul pe care il are mama a suferit transformari vizibile. Potrivit Pew Research Center, in anul 1965, in decursul unei saptamani mamele petreceau, in medie, 8 ore pentru serviciu/munca platita, 32 de ore pentru treburile legate de camin si doar 10 ore pentru ingrijirea si petrecerea timpului cu copiii, scrie baby-chick.com. In anul 2011, in decursul unei saptamani mamele petreceau aproximativ 21 de ore pentru serviciu/munca platita, 18 ore pentru treburile legate de camin si 14 ore pentru ingrijirea si petrecerea timpului cu copiii.

Iar in ultimii ani orele petrecute pentru ingrijirea si petrecerea timpului cu copiii a crescut considerabil! Sa nu mai zicem si de perioada cand a venit pandemia (cand mamele au preluat si rolul de educatoare, de invattoare sau profesoara). Mamele s-au implicat in toate aspectele care tin de ingrijirea si educatia copiilor. Ele sunt interesate sa stie tot ce trebuie despre etapele de dezvoltare ale copiilor, despre cum sa-i hraneasca sanatos, ce suplimente au nevoie, despre cat de importanta este invatarea si exprimarea emotiilor etc. Un carusel continuu de activitati, iar cele legate de camin sunt pe locul doi. (Nu, nu sunt neglijate, dar sunt cele „arzatoare”).

Eu am ales sa fiu mama care face cat poate prin casa, in timp ce isi tine bebelusul in brate! Stau acasa cu puiul meu si incerc sa-l cresc asa cum stiu si pot eu mai bine. Si nu stiu cum esti tu, dar vreau sa-ti zic ca, treaba aceasta de mamicie nu este deloc usoara.:))

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here