Primul copil este mai inteligent, al doilea mai nazbatios. Dar al treilea?

Exista mai multe studii care arata ce diferente exista intre cresterea si educarea copiilor. Cercetari s-au facut si in domeniul diferentelor de personalitate si de caractere. Cele mai multe au scos la iveala ca primul copil este mai inteligent, al doilea mai nazbatios, dar al treilea? Afla aici mai multe.

Citeste si: Ordinea nasterii copiilor… chiar conteaza! Iata de ce!

Conform cercetarilor facute in cadrul Universitatii din Sydney, cat si al Universitatii din Edinburg primul nascut dintr-o familie are un coeficient de inteligenta mai mare si abilitati cognitive mai bune, spre deosebire de ceilalti frati si surori, iar aceste capacitati pot fi remarcate inca de la varsta de 1 an.

Una dintre explicatii ar putea fi faptul ca primul nascut are parte de mai multa stimulare intelectuala, dar si de atentie nedivizata din partea parintilor.

Timpul de „unu la unu” petrecut cu copilul in majoritatea cazurilor este, de obicei, mult mai mare atunci cand e vorba de cel dintai nascut, iar acesta ar putea fi elementul de baza care ar putea incuraja dezvoltarea abilitatilor intelectuale ale copilului.

In cadrul studiului au fost evaluati aproape 5000 de copii, care au reusit sa aiba rezultate mai bune la diverse teste, dar si care aveau joburi mai bune si mai variate, spre deosebire de ceilalti frati si surori.

“Rezultatele studiului sugereaza ca si comportamentul parintilor ar putea fi o explicatie plauzibila, in ceea ce priveste diferenta de educatie, dar si ce alegeri si preferinte ale domeniilor de activitate au avut intai nascutii”, spune dr. Ana Nuevo-Chiquero de la Universitatea din Edinburg.

Citeste si: Iata de ce este bine sa ai o sora!

Cel de-al doilea copil este cel care le va oferi parintilor mai multe “provocari” sub forma  “problemelor comportamentale”, spre deosebire de primul nascut, conform unui studiu la care au participat familii din Danemarca si SUA.

Parintii experimenteaza totul pe primul copil, incearca sa nu mai faca aceleasi greseli ca in cazul primului nascut, iar atunci cand este vorba despre cel de-al treilea copil… statistica arata ca atunci lucrurile se mai relaxeaza! Si uite asa, el devine “cel mai usor de crescut” copil, dar si “cel mai amuzant”, potrivit unui studiu publicat in yougov.co.uk.

Cel de-al treilea copil este cel care are o capacitate de adaptare mai mare, pentru ca si i se permite sa experimenteze lucrurile mult mai devreme, spre deosebire de fratii sai mai mari. Da, are mai multa libertate sa se urce pe scaun, sa se catare in copaci, sa manance pizza, sa guste inghetata, isi asuma mai repede riscuri, stie sa se distreze si i se iarta mai usor daca face prostioare, pentru ca parintii au mai putine “asteptari setate” in ceea ce-l priveste pe cel de-al treilea copil.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: De ce e bine sa ai frati si surori?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here