Povestește-i copilului tău despre atunci când erai tu copil

Foto: www.huffingtonpost.co.uk

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a te conecta cu copilul este să-i vorbești deschis și blând despre orice, și mai ales, să-i povestești despre propria copilărie. Există numeroase beneficii de pe urma acestor momente în care îi împărtășești copilului tău despre atunci când erai tu copil.

Vei observa cât de curios va deveni să afle cât mai multe despre cum erai, ce făceai, ce gândeai, cum te simțeai. Arată-i fotografii cu tine, eventual de când erai cam la aceeași vârstă pe care o are cum. Povestește-i cum te distrai tu în acea perioadă. Copilului tăi i se va părea foarte amuzantă și interesantă ideea că a fost și mami odată o fetiță, care se juca, făcea năzdrăvănii, învăța despre lumea înconjurătoare, trebuia să mănînce morcovii din supă ca ”să vadă mai bine” și să doarmă la prânz, ”să crească mare”.

A-i povesti copilului tău despre trecutul tău, despre experiențele avute te ajută să fii mai empatic, să te conectezi cu copilul, îl ajută și pe el, să te cunoască mai bine și, de ce nu, să se cunoască pe sine mai bine.

Înainte, a le povesti copiilor despre copilărie, despre trecut era modalitatea obișnuită prin care se transmiteau tradițiile fiecărei familii, se preadau astfel lecții valoroase și poate era singura formă de divertisment pe care păriții o puteau oferi copiilor. Bineînțeles că există cărți și filme interesante, pe care le putem citi, privi, asculta împreună cu copilul, dar specialiștii susțin că nu trebuie să neglijăm aceste povestioare despre propria copilărie, pentru că acestea pot forma punți frumoase între părinte și copil.

S-ar putea ca invitația copilul de a ne revedea propria copilărie să ne descurajeze, pentru că poate nu ai timp să stai și să-i povestești, când ai atîtea de făcut pentru sereviciu sau prin casă. Dar îți promit, că dacă vei face o pauză de 15 minute din tot ceea ce faci și îi vei povesti ceva interesant din copilăria ta, timpul dedicat acestei activități o să fie plin de gratificări!

”Îmi amintesc de ziua aceea când m-am dus la săniuș cu săniuța mea, care credeam că e cam veche și că nu o să alunece, dar să vezi cum a fost pe derdeluș…”, ”O, a fost acel moment când ne-am murdărit foarte tare de noroi cu unchiul tău și încercam să ne spălăm repede înainte ca să ne vadă mama…”, ”Ți-am povestit de momentul în care l-am văzut pe Patrocle, cățelușul meu de atunci, pentru prima dată…?” etc. S-ar putea să descopei că aceste împărtășiri să-ți lumineze și ție ziua, dar și să stârnească râsete și entuziasm din partea copilului. Povestește-i despre jocurile tale preferate, despre jucăriile la care ai ținut mult, despre activitățile care te încântau atunci.

Care sunt cele mai dragi amintiri pe care le ai din copilarie?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here