Lauda-ti barbatul!

Se spune ca, daca esti mai rece, mai distant, mentii aprinsa flacara iubirii. Statisticile spun insa altceva. La cabinetele de terapie se prezinta tot mai multe cupluri aflate in dificultate tocmai pentru ca au uitat sa-si scoata in evidenta laturile pozitive, asadar mai bine lauda-ti barbatul!

O relatie de cuplu sanatoasa se bazeaza pe capacitatea partenerilor de a face compromisuri si de a se darui unul celuilalt. Amandoi au nevoie de confort si siguranta. Arata-i partenerului cat de mult ai nevoie de el, dar nu-l sufoca cu atentia ta excesiva, pentru a nu-l face sa se simta captiv in relatia voastra.

Incurajeaza-ti barbatul sa-ti asculte opiniile, aratandu-i ca iti face placere atunci cand iti da dreptate. De asemenea, atunci cand el iti impartaseste parerile, asculta-l cu interes. Trebuie sa stii ca majoritatea barbatilor nu pot face conversat ie la fel ca femeile. Ei au nevoie de mai mult timp de gandire.
In general, atunci cand nu-ti convine ceva, pedepsindu-ti partenerul nu rezolvi mai nimic.
Probabil te vei simti mai bine certandu-l pe moment, dar si el va devein mai incapatanat.
O tactica este sa lauzi lucrurile care-ti plac la el si sa le ignori pe celelalte.
Au nevoie barbatii sa fie laudati? Bineinteles ca au.

Noi toti suntem fiinte sociale si toti avem nevoie de apreciere sociala intr-un fel sau altul, iar familia este unul dintre cele mai importante nuclee sociale.

Deci si barbatul, si femeia, intr- o masura mai mica sau mai mare, in functie de personalitate, dar nu discriminatoriu fata de sex, au nevoie de apreciere de la celalalt.

Cu cat mai putin valorizati ne simtim in exterior – la serviciu, printre cunostinte, in relatia cu parintii, cu fratii – cu atat partenerul nostru ar trebui sa compenseze acest lucru si sa ne daruiasca mai multa apreciere, astfel incat sa se creeze un echilibru. Noi toti aratam diverse lucruri, fapte, dar in feluri diferite.

Ca barbatul tau sa inteleaga ceva de la tine, este foarte important sa-i spui ce vrei ca el sa stie.
Dar oare au barbatii mai putina sau mai multa nevoie sa fie laudati decat femeile? Nu este vorba ca ei au mai putina sau mai multa nevoie decat femeile de a primi laude, as spune ca femeile ofera preponderent mai usor incurajari. Barbatii sunt mai reticenti in cuvinte, spune Lena Rusti, psihoterapeut la Cabinetul individual de psihoterapie, consiliere si asistenta psihologica Mentarex Consult. Asadar, si barbatii primesc laude si cu multa placere, numai ca nu recunosc acest lucru. Chiar si cei mai glaciali dintre ei apreciaza asta, asa ca nu va descurajati si incercati sa treceti dincolo de masca afisata. Uneori, aceasta tactica poate dezarma chiar si cel mai rece partener.

Ce laude i-ar placea barbatului tau sa auda?


1. Accentueaza, in primul rand, lucrurile pozitive. in dorinta de a imbunatati lucrurile, tendinta noastra este mai degraba de a face observatii decat complimente. Incepe, deci, sa vezi lucrurile positive si sa le spui, chiar daca sunt extraordinar de evidente. Nu te baza niciodata pe credinta ca stie asta, nu are nevoie sa i-o spun.

2. Exprima totul in cuvinte, lucruri care sunt in favoarea partenerului, a cuplului in general.

3. Cand iesiti cu prietenii, cu familia, scoate in evidenta lucrurile bune despre el. Atunci cand cuplurile se intalnesc, tendinta este sa se tachineze. Partenerii isi fac glume mai mult sau mai putin rautacioase, care arata mai degraba conflictul dintre ei. Chiar daca exista un conflict la mijloc sau mai multe conflicte nerezolva te, asta nu inseamna ca nu putem face complimente.
4. Foarte important este sa ai curajul sa te vulnerabilizezi.

Daca este cazul, spune lucruri de genul: Nu stiu, nu pot, poti sa ma ajuti?, stii sa faci asta?, m-ai putea ajuta sa fac lucrul acesta mai repede, mai usor?, tu l-ai putea face mai bine. Azi ne-am obisnuit sa cerem foarte greu ajutorul, chiar si pe cel al partenerului si poate ca ar trebui sa fortam putin nota.

Acest lucru vine tot dintr-un complex de inferioritate, pentru ca sentimentul nostrum este ca, daca nu putem face ceva, asta inseamna ca suntem inferiori, asa incat nu recunoastem ca nu putem si nu cerem ajutorul de frica de a nu fi vulnerabili.

Trebuie sa-ti lauzi partenerul si pentru a avea un fel de feedback al actiunilor tale.
De fapt, incurajarea, lauda facuta cu masura, aprecierea reprezinta un lucru esential pentru oameni. Daca stam si pedepsim tot timpul pe cineva, in familie, la serviciu, in orice mediu care implica relationare, omul acela ce va face? Se va inchide in el si se va pazi pentru a nu face ceva rau. Si atunci, ca sa nu faci rau, ce faci?
Faci tot mai putine lucruri, iti limitezi aria de actiune ajungand sa nu mai ai niciun fel de initiativa. Pentru ca tu nu stii niciodata cand ai facut bine, stii cand ai facut rau si atunci te vei feri sa nu faci rau.

Daca incurajam, daca valorizam, celalalt afla ce face bine si tendinta e de a merge in continuare in directia aceea, pentru ca o cunoaste, a avut un feedback bun, afirma psihoterapeutul Lena Rusti.

Arata-i partenerului cat de mult ai nevoie de el, dar nu-l sufoca cu atentia ta excesiva, pentru a nu-l face sa se simta captiv in relatia voastra.
 Lena Rusti, psihoterapeut
EXISTA VREO LIMITA IN A FACE LAUDE?
Ca in orice, si in acest caz trebuie sa existe un echilibru. Daca daruiesti mereu si nu ai primit nimic in schimb si lasi ca aceste lucruri sa se cronicizeze, atunci se va crea un dezechilibru. Astfel, la un moment dat, partenerul tau poate sa creada ca tu nu ai nevoie sa auzi un cuvnt de lauda, tu te hranesti laudandu-l si el se hraneste din laudat.
Cu siguranta, el va avea sentimentul ca asa e bine, dar nu este adevarat.
Cuplurile in care exista astfel de incurajari suntmai solide, rezista mai mult in timp. Cele care vin la terapie sunt cupluri care au uitat sa se incurajeze reciproc si nu mai au niciun feedback unul de la celalalt. De regula, unul dintre ei se indreapta in exterior, unde primeste mai multa atentie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here