Parintii adoptivi ai Sorinei cer stramutarea judecarii ordonantei presedintiale

viata in orfelinate

Parintii adoptivi ai fetitei de 8 ani din Baia de Arama cer procurorului general Bogdan Licu stramutarea judecarii ordonantei presedintiale de la Mehedinti departe de zona Craiova, de teama ca vor fi linsati si pentru a evita un „scandal monstruos la Tribunalul Mehedinti”.

Citeste si Cazul fetitei din Mehedinti, luata cu mascatii, in atentia autoritatilor

Parintii adoptivi ai Sorinei au trimis o scrisoare deschisa procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Dimitrie Bogdan Licu, in care ii cer sa formuleze o cerere de stramutare pentru motive de siguranta publica a ordonantei presedintiale depuse de Licu luni, la Tribunalului Mehedinti, prin care a cerut interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre fetita, pana la administrarea probelor in dosarele penale constituite la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova si la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

„Avand in vedere manifestatiile care au loc zilnic in ultimele zile in fata tuturor institutiilor publice, fiind iminenta o asemenea manifestatie si in fata Tribunalului Mehedinti, va solicitam respectuos sa formulati o cerere de stramutare catre un tribunal aflat la o distanta mai mare de zona Baia de Arama – Craiova. Conform art. 140 alin 3 Cod de procedura civila: Constituie motiv de siguranta publica imprejurarile exceptionale care presupun ca judecata procesului la instanta competenta ar putea conduce la tulburarea ordinii publice. Conform art. Art. 141 alin 2 Cod de procedura civila Stramutarea (…) intemeiata pe motiv de siguranta publica poate fi ceruta numai de catre Procurorul general de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in scrisoarea sotilor Sacarin.

Acestia cer stramutarea pentru a nu fi linsati public cand isi „sustin drepturile” si pentru evitarea „unui scandal monstruos la Tribunalul Mehedinti”. Procurorul general Bogdan Licu a transmiso ordonanta Tribunalului Mehedinti prin care a cerut interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre fetita de 8 ani si una Curtii de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentintei de incuviintare a adoptiei internationale a minorei.

„Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat 24 iunie 2019, o cerere de ordonanta presedintiala adresata Tribunalului Mehedinti prin care a solicitat interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre minora adoptata, pana la administrarea probelor in dosarele penale constituite la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova si la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Prin actiunea formulata s-a solicitat si obligarea parintilor adoptatori sa asigure minorei, in Romania, un program de consiliere psihologica pentru o perioada de 3 luni”, informa Parchetul General, printr-un comunicat de presa.

Totodata, printr-o actiune separata adresata Curtii de Apel Craiova a fost formulata luni, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus incuviintarea adoptiei internationale a minorei, solicitandu-se „schimbarea in tot a deciziei atacate, in sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar in temeiul art. 512 Cod procedura civila a fost solicitata si suspendarea executarii acestei hotarari”.

Dancila, despre cazul Sorinei: Copilul, consiliat de catre specialisti din asistenta sociala

Premierul Viorica Dancila a anuntat referitor la cazul copilului din Mehedinti luat de acasa cu forta, pentru adoptie, de un procuror, ca fetita este consiliata incepand de marti si de catre un specialist din cadrul asistentei sociale.

,,As vrea sa fac cateva referiri la cazul de adoptie care ne preocupa in aceste zile. Am primit de la Ministerul Muncii si Ministerul Afacerilor Interne rapoarte referitoare la modul in care s-a actionat, dar si la masurile luate pentru a asigura copilului sprijinul de care are nevoie. Reprezentantii Ministerului Muncii tin legatura cu familia, iar copilul este consiliat incepand de astazi si de catre specialisti din cadrul asistentei sociale”, a declarat Viorica Dancila, in debutul sedintei de Guvern.

Premierul a anuntat ca anchetele demarate in acest caz vor continua.

,,Anchetele vor continua pentru ca mai sunt multe intrebari cu privire la acest caz de adoptie care trebuie sa primeasca un raspuns. Multe dintre aceste aspecte trebuie sa fie lamurite si ca urmare a verificarilor si a actiunilor dispuse de CSM si Ministerul Public. Autoritatile sunt preocupate pentru a gasi cea mai buna solutie pentru copil si pentru a oferi raspunsurile asteptate de intreaga societate. Sorina trebuie sa stie ca nu este singura ca alaturi de ea suntem foarte multi romani preocupati de soarta ei. Cu totii ne dorim sa treaca peste aceste momente dificile si vom face tot ce este posibil ca sa ii fie bine”, a completat Viorica Dancila.

Judecatoria Drobeta Turnu Severin va trebui sa decida daca Sorina, fetita de 8 ani luata cu mascatii de la fostii asistenti maternali care au crescut-o, va avea sau nu interdictie de parasire a tarii, dupa ce Tribunalul Mehedinti a declinat competenta. Tribunalul Mehedinti a inregistrat solicitarea procurorului general de la Parchetul de pe langa Inalte Curte de Justitie si Casatie de a da o ordonanta presedintiala in acest caz, iar marti si-a delinat marti competenta.

„Tribunalul Mehedinti a declinat competenta pentru ordonanta presedintiala in cazul Sorinei. Judecatorul a considerat ca nu este de competenta Tribunalului sa dea aceasta ordonanta prezidentiala si a declinat competenta catre Judecatoria din Drobeta Turnu Severin. Motivarea acestei decizii se va redacta in 48 de ore, dupa care se vor relua circuitul acestei ordonante la Judecatoria Drobeta Turnu Severin”, a declarat  purtatorul de cuvant al Tribunalului Mehedinti, Adrian Ungureanu.

Sursa: Mediafax

Citeste si Fetita, luata cu mascatii din casa in care a crescut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here