Acesta este numele cel mai folosit pentru fetite. A prins foarte bine si la noi

Aparut parca de nicaieri, numele Sofia a prins atat de bine in ultimii ani, incat oameni din intreaga lume isi numesc astfel fetitele.

Laura Wattenberg, un celebru expert american in nume, a facut o  analiza asupra numelui Sofia, care, conform celor mai recente statistici, a devenit unul dintre cele mai raspandite nume din lume in ultimii ani si pe care parintii din 20 de tari il prefera cand vine vorba de botezarea fetitei lor nou-nascute.

Sophia sau Sofia si alte variante locale se numara printre primele 25 de nume de copil din doua treimi din tarile (mai ales in Europa si America) care raporteaza statisticile privind numele copilului, spune Wattenberg.

„Sofia are cativa factori innascuti care il fac un bun candidat pentru popularitatea internationala. Inseamna „intelepciune”. Este pronuntabil intr-o varietate de limbi, pentru un singur lucru. Dar frumusetea inerenta si insemnatatea numelui Sofia nu au reusit sa il plaseze pe radar cu o generatie in urma. Acum doua decenii, Sofia sau Sophia si variantele sale nu erau nume de top nicaieri”, precizeaza Laura Wattenberg pentru Live Science. Popularitatea numelui Sofia poate fi chiar mai raspandita decat sugereaza analiza lui Wattenberg, dat fiind ca multe tari nu pastreaza statisticile privind numirea copiilor, inclusiv natiunile mari, precum Brazilia. Daca nume precum Mary sau Maria, inclusiv in Romania (conform datelelor publicate de Evidenta Populatiei, in 2016 romanii au ales Maria pentru 26.700 de fetite) preferinta  are baze fie religioase, fie populare (cum s-a intamplat la noi cu numele Nadia, dupa succesul Nadiei Comaneci la Olimpiada din 1976 de la Montreal), pentru Sofia nu exista nici un singur personaj public sau personaj fictiv, care sa poata explica popularitatea recenta a numelui, atat in Rusia sau Mexic, dar si in SUA (unde este pe locul 3) si in Romania, unde anul trecut s-a clasat pe locul 5.

Se pare ca un stil de nume mai individualist a cuprins lumea. Vechile nume interculturale cum ar fi  Mary, John si a variatiilor lor locale (de exemplu, Maria si Ion) au fost bazate pe religie, asa cum este, de exemplu, Mohamed numele de  baiat cel mai raspandit in lumea de astazi. Acum, a spus Wattenberg, parintii aleg nume pe baza stilului. Si, desi parintii  inclina spre un nume proaspat, unic, pentru micutii lor, gusturile sunt remarcabil de influentate de tendinte: „Odata ce oamenii trec barierele traditiei religioase si familiale, au tendinta de a gravita spre sunete similare, sugerand probabil ca toata lumea a impartasit mereu o preferinta pentru nume de trend”, a spus Wattenberg.

Comunicarea aproape instantanee datorita vitezei internetului, schimbul de informatii, multi-culturalismul sau globalizarea, pare ca sunt factorii care fac ca nume precum Sofia sa ajunga atat de repede pe primele pozitii in preferintele tinerilor parinti. Insa, un factor si mai important este ca „toata lumea incearca sa evite numarul unu (n.r. la romani, Maria si Andrei), pentru ca ei cred ca este prea obisnuit, asa ca numele cresc sau cad in top mai repede decat se poate anticipa „, mai spune Laura Wattenberg.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here