Iata cateva sfaturi pentru un Paste sanatos

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Bucataria pascala este in retetele traditionale romanesti foarte gustoasa si…foarte bogata in calorii. Pentru a avea un Paste sanatos va oferim cateva sfaturi simple si utile.

Retetele traditionale romanesti se bazeaza pe combinarea mai multor ingrediente care se prepara cel mai adesea prin prajire in grasimi. Daca adaugam la aceasta si faptul ca, de obicei, la sarbatori creste cantitatea de mancare consumata intr-un timp scurt, sau faptul ca nu se mai respecta orarul obisnuit al meselor, e clar ca trebuie sa cautam mijloace, trucuri si tertipuri pentru a alcatui un meniu festiv echilibrat din toate punctele de vedere.

Iata doar cateva sfaturi care v-ar putea fi de folos atunci cand veti gati mai sanatos pentru cei dragi:

Alegeti acele retete in care sunt ingredient mai putine, hranitoare, cu continut scazut in grasimi, bogate in fibre si care necesita metode simple de preparare. Preferati fierberea, coacerea la cupto sau la aburi, in locul prajirii in grasime. Daca totusi e nevoie de grasime pentru prajit, alegeti un ulei de calitate si puneti o cantitate cat mai mica.

Inlocuiti total sau partial ingredientele cu continut mare de grasimi si de calorii cu altele mai sarace in acestea. De exemplu, pentru aperitive, alegeti branzeturile “light”, cu continut scazut de grasimi, reduceti cantitatea de smantana si inlocuiti-o cu iaurtnatural, eliminate sau macar reduceti maioneza si adaugati in loc iaurt sau smantana, degresate. Inlocuiti jumatate din cantitatea de oua, cerute la o reteta, cu albusuri, care nu au atatea calorii (1 ou poate fi inlocuit cu 2 albusuri).

Insotiti preparatele din carne cu salate de legume proaspete. Folositi multe ierburi pentru a condimenta si pentru a da gust preparatelor din carne fierte sau la aburi. Cele mai multe dintre aceste condiment ajuta digestia si echilibreaza metabolismul.

Mare atentie la bauturile alcoolice, racoritoare, carbogazoare care sunt bogate in calorii. Nu le consumati in timpul mesei, pentru ca acestea ingreuneaza digestia. E mult mai simplu sa alegeti apa plata pentru a va potoli setea sau un ceai din platge digestive. Tot cu rol digestiv, optati pentru cafeaua neindulcita sau apa calduta, bauta in mai multe reprize.

Luati cate putin din ceea ce va tenteaza de la masa de sarbatoare, in portii cat mai mici, gustati din toate preparatele pentru a va satisfice curiozitatea, dar nu exagerati.

Paste fericit, ECHILIBRAT si SANATOS!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here