Exemple simple de a-ti disciplina copilul fara a-l pedepsi

Esti parinte si ai dreptul sa alegi ce stil de parenting folosesti atunci cand iti cresti copilul. Tot tu esti cel care decide care sunt modalitatile prin care alegi sa-l disciplinezi. Iti propunem cateva exemple simple de a-ti disciplina copilul fara a-l pedepsi.

Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

Explica-i consecintele imediate

  • Scenariu: Este timpul sa iesiti la o plimbare in parc, iar copilul tau refuza sa-si puna incaltarile.

Consecinta: in loc sa se joace cu ceilalti copii, va sta pe banca pentru ca asfaltul este prea fierbinte, pentru ca in parc este murdar pe jos, pentru ca isi murdareste talpile sau se inteapa si nu poate alerga un voie etc, scrie mother.ly.

  • Scenariu: Copilul refuza sa manance si arunca pe jos farfuria cu mazare.

Consecinta: nu va mai manca mazare, chiar daca va dori mai tarziu sa manance mazare, va intelege ca nu mai are, fiindca mazarea a ajuns la gunoi.

  • Scenariu: Copilul isi porecleste sora/colegul de gradinita/partenerul de joaca.

Consecinta: observa ca celalalt refuza sa se mai joace cu el.

Citeste si: Nu-ti pedepsi copilul! Mai bine ghideaza-l!

Explica-i consecintele pe termen lung

Este simplu atunci cand este vorba despre a-i explica unui copil care este impactul sau care sunt consecintele firesti ale unor actiuni pe care alege sa le faca( atat asupra lui, cat si asupra celorlalti).

Uneori insa aceste consecinte nu pot fi aratate sau vazute imediat, de aceea cel mai eficient ar fi sa-i explici care sunt consecintele logice ale unor comportamente sau actiuni.

  • Scenariu: Copilul tau loveste alt copil la locul de joaca.

Consecinta: Ii spui copilului ca daca va lovi alti copii, acestia vor decide sa nu se mai joace cu el sau sa nu-i ofere jucarii. Ii spui ca vei sta langa el pana iti va arata ca a inteles ca a gresit si ca nu va lovi alti copii.

  • Scenariu: Copilul refuza sa mearga la timp la somn, iar dimineata se trezeste devreme si-ti cere clatite pentru micul dejun.

Consecinta: ii explici ca din cauza ca nu a mers la somn la timp si nu te-a lasat sa dormi suficient, esti prea obosita si din pacate astazi nu-i vei face clatite, ci va avea, ca de obicei, cereale cu lapte.

Este important ca micutul sa inteleaga legatura dintre cauza si efecte, sa aiba parte de explicatii prin care sa inteleaga logic de ce apar aceste consecinte.

Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here