Esti stresat, confuz si ingrijorat in timpul acestei pandemii? Dar copilul tau cum este?

Pandemia de Covid-19 ne-a scos la iveala multe frici. Cu tot optimismul si speranta ca <totul va fi bine> apar si acele momente de neliniste, de ganduri mixte pe care incercam sa le gestionam, fiecare cum poate. Esti stresat, confuz si ingrijorat in timpul acestei pandemii? Dar copilul tau cum este?

Citeste si: Mi-am pierdut jobul din cauza pandemiei de Covid-19

Intr-o dimineata Copilul s-a trezit si a aflat ca nu merge la gradinita sau la scoala. Prima reactie a fost probabil <Ce bine!>. Poate a perceput aceasta schimbare ca pe un fel de vacanta. Doar ca in scurt timp a trebuit sa vada ca lucrurile nu par deloc ca in vacanta. Mami nu a mai mers la serviciu. Si nici tati. Sau poate ca ambii parinti au inceput sa munceasca de acasa, fiecare cu aplicatii peste aplicatii, si poate ca si cu monitoare in plus, cu casti, cu telefoane, vorbind despre sedinte si conferinte programate. Brusc, i-a vazut stresati pe ambii, preocupati sa incerce sa rezolve sarcinile de la serviciu in timp ce Copilul cere micul dejun, indreapta papusa sau masina spre ei <hai sa ne jucam!>, <noi cand o sa ne jucam?> etc. Apoi parintii au incercat sa-i explice, in functie de nivelul de intelegere al micutului despre ce se intampla.

Ce este Coronavirus? Dar Covid-19? De ce este 19? De ce e rau? De ce e inchisa gradinita sau scoala? De ce nu merg parintii la serviciu? De ce trebuie sa stam in casa? Ce este carantina? De ce trebuie sa respectam regulile? De ce se intristeaza parintii cand se uita la televizor? De ce nu mergem la bunici? De ce nu ma joc cu prietenii mei? De ce nu ma plimb cu trotineta si bicicleta? De ce trebuie sa port masca? De ce se descalta mama in fata usii si vine de afara cu manusi si masca? Cand o sa merg din nou la gradinita si la scoala? Oare o sa mai vina iepurasul de Paste sau e si el speriat de Coronavirusul acesta? Cand o sa plece acest Covid-19? Ca nu-mi place deloc de el… Lucrurile nu mai sunt asa cum eram obisnuit. Iar eu chiar imi doresc tare mult sa fie asa ca inainte!

Esti stresat, confuz si ingrijorat in timpul acestei pandemii? Dar copilul tau cum este?

Opreste-te din ceea ce faci acum, discuta cu el, asculta-l, explica-i, vorbeste-i, imbratiseaza-l si spune-i ca totul va fi bine, ca esti acolo pentru el si ca veti depasi impreuna aceasta perioada.

Citeste si: Covid-19: Copiii vor fi tot mai expusi abuzurilor din cauza masurilor de izolare!

Autor: Inga Stoian

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here