Este luna cadourilor, dar stii cum sa le daruiesti si sa le primesti?

Iata, a venit decembrie, luna cea mai asteptata de copiii de toate varstele, luna in care daruim si primim cadourile mult asteptate, de la Mos Nicolae si, mai ales, de la Mos Craciun.

“Adultii poate stiu deja ca este mai bine sa oferi decat sa primesti, dar copiilor va fi probabil nevoie sa le reamintesti. Copiilor le place la nebunie sa li se ofere cadouri — atat de mult, incat pot incalca o regula fundamentala a bunelor maniere si sa ceara cadouri. La inceput, cand trebuie sa ofere cadouri (la ziua unui prie­ten, de pilda), o fac uneori cu retinere. Ce n-ar da sa poata pastra cadoul pentru ei! E posibil ca, uneori, sa fii nevoit sa cumperi obiecte in dublu exemplar — unul pe care sa il ofere si unul pe care sa il pas­treze copilul tau”, scriu Sheryl si Caroline Eberly in celebra lor carte „Bunele Maniere pentru copii, in 365 de zile”.

Cadoul perfect pentru un prieten sau coleg al copilului tau nu trebuie sa afecteze bugetul familiei, chiar daca acum este „la moda” sa cumparam lucruri scumpe, pentru a impresiona sau a iesi in evidenta. Trebuie sa-l inveti pe copilul tau ce inseamna un dar, ca este o modalitate de a ne arata recunostinta si ca nu trebuie sa faca din oferirea de cadouri o competitie. De aceea, copilul trebuie sa tina cont de nevoile si preferintele persoanei respective, nu de ale sale.

Cadourile pentru familie oferite de copii fac o bucurie imensa parintilor, dar mai ales bunicilor. Chiar si micutii se vor intrista ca au uitat sa pregatesca un cadou, asa ca nu iti lasa copilul sa rateze zilele de nastere ale membrilor famili­ei. In plus, daca ii si ajuti sa-l realizeze (poate fi un desen, o prajitura, o figurina din lut etc.), le dezvolti creativitatea.

„Atunci cand copilul tau ia cina la un prieten sau ramane la acesta peste noapte, este frumos din partea lui sa ofere un mic cadou parin­tilor prietenului sau. Atunci cand copilul mananca la prietenul sau o data pe saptamana — dupa meciul de fotbal, de exem­plu — nu este nevoie sa ofere niciun cadou. Dar cand este vorba despre o ocazie speciala, isi poate exprima aprecierea pentru invita­tie printr-un cadou dragut. Poate cumpara niste flori, un mic obiect decorativ, un pachet de cafea sau o cutie cu bomboane de ciocolata. Cadoul nu trebuie sa im­plice vreun efort din partea gazdei, asa ca nu ar trebui sa ofere flori proaspete fara sa duca si o vaza. Daca duce fursecuri cu ciocolata, nu trebuie sa se astepte sa fie servite la masa. Desertul a fost deja ales. Ar trebui sa le spuna parintilor prietenului sau ca fursecurile sunt pentru ei”, ne invata Sheryl si Caroline Eberly.

Citeste si: Animalele de companie ajuta copiii sa se dezvolte emotional

Momentul in care se primesc cadourile poate fi una dintre cele mai mari provocari la petrecerea copilului tau. Pune-i in vedere ca nu trebuie sa smulga cadoul din mana invitatului, chiar daca nu mai poate de curiozitate, ci sa astepte ca acesta sa i-l ofere. De asemenea, fie ca optati pentru deschiderea cadoului imediat sau le deschideti in fata tuturor dupa ce le-ati primit pe toate, nu uita sa-l sfatuiesti pe copilul tau ca trebuie sa-i multumeasca fiecarui invitat in parte si sa-i zambeasca. In niciun caz nu trebuie sa arate ca nu-i place cadoul, chiar daca este asa.

 

SURSA: Sheryl Eberly si Caroline Eberly, „Bunele Maniere pentru copii, in 365 de zile” (Editura Corint, 2014)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here