Ecologia, o treaba serioasa, care se invata in joaca!

Imagine de vikvarga de la Pixabay

Spiritul ecologic al copiilor poate fi dezvoltat inca din prima copilarie. Ecologia este o treaba serioasa care se invata in joaca, spun specialistii.

Pentru cei mai multi dintre noi, reciclarea sau obiectele din materiale ecologice sunt mesaje care ne bombardeaza zilnic, chiar daca nu ne si sensibiliteaza pe masura. Pentru cei mici insa sunt notiuni pe care le invata, in zilele noastre, inca de mici si pe care nu doar ca le inteleg (da, cei mici le inteleg!), dar le si folosesc zilnic.

Copiii sunt mai receptivi la spiritul ecologic! Asta si pentru ca cei mici sunt mai receptivi la orice. Iar daca acest tip de educatie se invata de acasa, de cand este foarte mic, prin exemple concrete pe cae orice parinte i le poate oferi copilului, sigur mai tarziu micutul tau va fi unul din prietenii naturii.

Copiii inteleg si stiu in zilele noastre ce inseamna ecologia si ce trebuie sa faca pentru a avea o planeta verde, curata, frumoasa. In gradinite si scoli cursurile optionale de protectia mediului nu mai sunt de mult o raritate (cu toate acestea, insuficiente).

Pentru a-l invata de mic despre ecologie, nu uita ca puterea exemplului este mai puternica decat orice informatie i-ai putea prezenta. De exemplu, ii poti arata ca daca nu uzi o floare, aceasta se va ofili. Explica-i despre cum sa economisim resursele naturale ale planetei noastre minunate, iar acest lucru il poti face incet-incet, prin pasi mici, dar importanti.  De exemplu, invata-l sa stinga lumina atunci cand iese din camera. Explica-i de ce nu trebuie sa arunce ambalajele sau PET-urile pe jos. Colectati bateriile uzate din jucariile lui si le puteti duce la cutii speciale de colectare (au tot mai multe magazine astfel de cutii speciale). Invata-l sa sorteze gunoiul (hartia si cartonul aparte, plasticul in alta parte, deseurile menajere aparte etc). Indeamna-l sa opreasca apa de la robinet, atunci cand se spala pe dinti etc. In plus, pe langa ideea de a proteja mediul, de a fi ecologist, toate aceste activitati pot fi atat implinitoare, cat si distractive! De exemplu, outeti confectiona impreuna tot felul de obiecte din materiale reciclabile.

Entuziasmul unui copil atunci cand intelege ca face un lucru folositor este cea mai buna raspalata pe care parintele o are pentru toate eforturile lui. Dincolo de respectarea naturii si a mediului, dincolo de distractie, in joaca, copilul invata si ce inseamna sa aiba indatoriri si chiar ce satisfactii poate avea atunci cand le si respecta.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here