Depresia este „boala civilizatiei”

Hai sa discutam deschis despre depresie! Depresia este diferita de o simpla indispozitie sau de “supararile” intampinate in sarcinile de zi cu zi. Depresia este „boala civilizatiei”, sustine un profesor in psihologie.

Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), depresia este o tulburara mintala comuna, caracterizata prin stari dese si persistente de tristete, prin pierderea interesului pentru activitatile care in mod normal te bucurau, prin inabilitatea de a-ti desfasura activitatile de zi cu zi, iar aceste stari dureaza cel putin doua saptamani.

Oamenii care trec prin episoade de depresie spun ca se confrunta si cu unele dintre urmatoarele caracteristici: lipsa energiei vitale, apetit redus, somn necalitativ, anxietate, sentiment de inutilitate, probleme de concentrare si atentie, stari de oboseala, sentiment de vinovatie, ganduri de autovatamare corporala sau chiar suicidale.

Cateva date despre depresie

  • Potrivit OMS, peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de depresie, iar aceasta inseamna aproximativ 5% din populatia Terrei.
  • In fiecare an, aproape 800.000 de oameni se sinucid, aceasta fiind a doua cauza de deces printre tinerii cu varsta intre 15-29 ani.
  • In Romania, peste 900.000 de oameni sunt diagnosticati anual cu depresie.
  • 1 din 4 americani va suferi de depresie, cel putin o data de-a lungul vietii.

Citeste si: Tratamente alternative pentru depresia postnatala

Depresia este o epidemie globala

Stephen Ildari, profesorul in psihologie  si autorul cartii “The Depression Cure” ( “Remediul depresiei”) sustine ca depresia este “boala civilizatiei” si este “extrem de toxica”, este o boala “cauzata de un nivel mare de stres adus de ultraindustrializare, de acest stil de viata modern, care este incompatibil cu evolutia noastra genetica”.

Epidemiologii au identificat o lista lunga de “boli ale civilizatiei”:  diabetul, ateroscleroza, astmul, alergiile, obizitatea, cancerul.

Cu cat este mai “industrializata” tara, cu atat mai multe cazuri de depresie si de boli din lista de mai sus exista in randul populatiei. Stiai ca, aceste boli sunt inexistente in randul aborigenilor?

Cu cat sunt pastrate lucrurile mai simple in viata, cu cat incercam sa nu evadam prea mult in aceast lume moderna, cu atat avem sanse sa evitam episoadele de depresie, dar si bolile tarilor mult prea “civilizate”.

“Exista o diferenta mult prea mare intre genele pe care le purtam, corpurile si creierele noastre si lumea in care traim. Nu am fost construiti sa fim sedentari, sa petrecem mult timp in spatii inchise, sa nu socializam suficient, sa consumam mancarea de tipul fast food, sa nu dormim suficient” sustine profesorul in psihologie.

Depresia poate fi tratata!

Conform studiilor, mai putin de jumatate dintre cei care se lupta cu depresia chiar urmeaza un tratament in acest sens, iar in unele tari acest procentaj scade chiar si pana la 10% dintre cei diagnosticati.

Cum o poti vindeca? In primul rand, sa accepti ca ai o problema si sa ceri ajutorul specialistilor, pentru ca depresia poate fi vindecata.

Stephen Ildari, profesorul in psihologie  si autorul cartii “The Depression Cure” ( “Remediul depresiei”, propune un program alcatuit din 6 pasi pentru a trata depresia:

  1. Exercitiile fizice
  2. Suplimentele cu Omega 3
  3. Lumina soarelui
  4. Somnul
  5. Activitatile meditative
  6. Conexiuni sociale

Profesorul de psihologie insista in special pe doua dintre cele mai grele parti ale programului propus, si anume: importanta exercitiilor fizice si conexiunilor sociale.

S-ar putea sa te intereseze si: Si tatii pot suferi de depresii postnatale. Afla cum sa le recunosti

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here