De ce ma sperie pe mine, ca parinte, acest fenomen ASMR?

Iti lasi copilul sa se uite pe internet la anumite filmulete aparent destinate celor de varsta lui? Este, si el, „client” ASMR? Citeste aici ce inseamna, cum se manifesta si de ce ma sperie pe mine ca si parinte, acest fenomen ASMR.

Ce inseamna ASMR? (din engleza: Autonomous Sensory Meridian Response= Raspunsul Senzorial Meridian Autonom ). Este un fenomen sau o experienta “multimedia” care stimuleaza, in mod involuntar o anumita reactie din partea unor persoane.

Este vorba despre o reactie placuta, care se simte initial la nivelul capului, ulterior poate fi simtita la nivelul pielii, de-a lungul coloanei vertebrale etc. Un fel de “mangaiat” sau de “gadilat”. Un fel de “orgasm cerebral”.

Cum se manifesta? Ai simtit vreodata ca te trec fiorii atunci cand vezi/revezi anumite imagini, auzi anumite sunete, care iti aduc o stare de bine, te relaxeaza, reusesc sa te capteze si sa te faca sa te relaxezi, sa te aduca intr-o stare de hipnoza (de scurta durata sau de lunga durata)?

Ce se intampla atunci cand stimulezi des (si fortat) acest fel de reactii, aceste “placeri neurologice”?

Intr-un studiu facut de Dr. Craig Richard (mai multe in cartea “Brain Tingles: The Secret to Triggering Autonomous Sensory Meridian Response for Improved Sleep, Stress Relief, and Head-to-Toe Euphoria) la care au participat 19.000 de oameni care au raportat acest ASMR in urma vizionarii unor filmulete, s-a ajuns la concluzia ca cei care au experimentat frecvent astfel de episoade au ajuns la un nivel de dependenta si chiar de desensibilizare – o anumita imunitate in fata senzatiilor trimise de creier.

Citeste si: Copii, filmulete (inofensive) pe internet si ASMR

Exact ca in cazul pornografiei.

De ce ma sperie pe mine, ca parinte?

Pentru ca in cazul unui copil, acesta se confrunta cu dificultatea de a distinge ce este placere, ce este durere, ce este bine, ce este rau. Un copil nu are acel “back-ground” (“cadru, conditii, cunostinte”) necesar de a filtra ce ii este de folos si ce nu, ce este sanatos si ce nu, ce este realitate si ce este imaginatie.

Ca sa fim sinceri, si in cazul multor adulti acest filtru este necesar.

Solutia propusa de Dr. Craig Richard? Sa luam cel putin o pauza de 2 saptamani de la tot ce ar putea avea potential continut ASMR.

Probabil trebuie sa scriu de la inceput ca nu sunt un “hater” (n.a: “hater”-“persoana care simte aversiune fata de ceva sau cineva”) in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei. Stiu care sunt avantajele. Dar ma intreb destul de des (din ce in ce mai des!) care este si reversul medaliei? Mai ales in ceea ce priveste creierul unui copil, care se afla in plina dezvoltare?

Chiar cred in calea de mijloc in ceea ce priveste accesul copiilor la toate aceste minunate gadgeturi. Nu-l pot priva de tot, de ceea ce inseamna internet si ce beneficii poate avea de pe urma acestuia, dar ii pot oferi si arata ce poate face cu ajutorul lui, il pot supraveghea atunci cand incearca sa navigheze singur, ii pot “calauzi” (deocamdata) pasii, exact asa cum fac atunci cand ii aleg cartile de povesti.

Si toate acestea, dupa ce am avut grija ca stie cat de interesant este sa alergi pe afara, cu alti copii, sa razi la soare, sa alergi prin iarba cu picioarele goale, sa faci oameni de zapada, sa inventezi jocuri, sa-ti contruiesti cazemata etc.

Autor: Inga Stoian

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here